Bve Raad



11 juli 2005: NTMO op bezoek bij Kabinet

Vergaderin gNTMOen Kabinet Na het WRR advies 'Bewijzen van Goede Dienstverlening' en het SER advies 'Ondernemerschap voor de publieke zaak' is het tijd voor de concrete afspraken over de vertaling van de intenties en voornemens naar de praktijk in de diverse sectoren van maatschappelijke dienstverlening. En we moeten zichtbaar maken aan onze achterbannen dat we hier samen werk van willen maken.

Het Kabinet Balkende II wil hierbij actief aan de slag, samen met de maatschappelijke ondernemingen. Dat is gebleken bij een overleg op donderdag 7 juli 2005 tussen Kabinet en het NTMO (Netwerk Toekomst Maatschappelijke Onderneming), het samenwerkingsverband van zes brancheorganisaties uit de sectoren zorg, onderwijs en wonen. Meer ruimte te bieden voor lokale oplossingen, maatwerk, innovatie en ondernemingszin komt de kwaliteit van de maatschappelijke dienstverlening aan de burger ten goede. Het vraagt om een stevige bestuurlijke vernieuwing met helderheid over rollen en verantwoordelijkheden.

Het overleg werd voorgezeten door de Premier Balkenende. Maar ook de ministers Pechtold (bestuurlijke vernieuwing) en Brinkhorst (EZ) namen namens het Kabinet deel aan het overleg. Namens het NTMO namen mevrouw Vliegenthart, voorzitter Bve raad, mevrouw Leemhuis-Stout, voorzitter NVZ, de heer Van Schelven, voorzitter Arcares en de heer van Leeuwen, voorzitter Aedes en NTMO deel aan het overleg.

Premier Balkende sloot de bijeenkomst af met een aantal afspraken. Het blijft niet bij een eenmalige ontmoeting. De premier zal in het Kabinet melding maken van de ontmoeting. De premier verwijst ook naar initiatieven van de andere ministers, zoals het voornemen van Minister Donner om met een wetsvoorstel te komen voor verankering van de maatschappelijke onderneming in het Burgerlijk Wetboek. Mogelijk zullen ook de vakministers zich aan willen sluiten bij het vervolgoverleg. Laten we daarnaast inventariseren waar de meest urgente knelpunten en belemmeringen zitten, zodat die zo snel mogelijk aangepakt kunnen worden. De uitnodiging van het NTMO om op locatie kennis te nemen van de voordelen van ruimte voor maatschappelijk ondernemen wordt van harte aangenomen.

Deze uitkomst is pure winst, aldus NTMO. Het Kabinet wekt serieus de indruk laat hiermee zien dat het credo verantwoordelijkheden terugleggen in de samenleving, dicht bij de burger en zijn organisaties en de reactie op het WRR advies waarin werd toegezegd het toezicht te herijken en in balans te brengen met horizontale verantwoording echt wil waarmaken. De wens om tot bestuurlijke vernieuwing te komen lijkt oprecht en de premier heeft zich er persoonlijk aan gecommitteerd. Nu komt het aan op de doorwerking in de diverse sectoren.

Meer informatie over het NTMO op www.ntmo.nl