Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Opleiding Sales Top College op eenzame hoogte in Nederland

Verkopen is een kunde

BUNSCHOTEN - Trainen, trainen en nog eens trainen. Johan Cruijff is er groot mee geworden. Bij het huis van zijn ouders in Amsterdam had hij op een muur een doel getekend met een aantal rondjes waar een bal doorheen paste. Na de training schoot hij nog eens honderd keer op het doel. Als hij miste deed hij het nog eens honderd keer.

Voetballen leer je niet uit een boek. Dat weet Cruijff en dat weten al die andere topvoetballers ook. Ondanks dat de inmiddels 80-jarige trainer en oud-international Wiel Cörver zijn draai- en kapbewegingen in een boek en op video heeft vastgelegd is duidelijk dat voetballen een kunde is en geen kennis uit een boekje.

Het beroep verkoper is niet anders zegt Cees van Asselt, initiatiefnemer van Sales Top College in Bunschoten. "Een goede verkoper moet net als een goede voetballer ontzettend veel trainen. Wat anderen ook beweren: Verkopen leer je niet uit een boek. Verkopen is een kunde."

Van Asselt leidt topverkopers op in Sales Top College. Tien maanden lang en vier dagen per week worden studenten gekneed en ingewijd in alle facetten van het verkoopvak. Na die tien maanden hebben alle studenten een grote kans op een baan als verkoper. "Niet alleen afgestudeerden, maar ook drop-outs kunnen op Sales Top College terecht. Na een assesment weet ik precies wie in het verkoopvak slaagt en wie niet."

Gerard Schoemaker, directeur Corporate Sales, KPN Mobile Nederland BV, kenmerkt het initiatief van Cees van Asselt als de standaard in Nederland. Sales Top College is volgens hem het summum. "Verkopen is een vak, dat je kunt leren. Het is een proces, dat op gestructureerde wijze uitgevoerd dient te worden. Van Asselt biedt precies de goede methode. Succes in verkoop is een bewuste keuze en géén noodlot dat toevallig toeslaat." Schoenmaker voegt daar nog aan toe dat consultative selling een must is bij het verkopen van diensten in de B2B markt. "Het toppunt van zelfbedrog is menen op prijs te moeten winnen."

De voorzitter van de vakorganisatie SMA, Harry Stol, betitelt de opleiding van Sales Top College als het fundament voor het beroep verkoper. "Met Sales Top College hebben we afspraken gemaakt om mee te werken aan de examens. We willen deze unieke opleiding daarmee op een nog hoger niveau plaatsen. Als SMA zijn we bijzonder ingenomen met dit initiatief van Van Asselt."