Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 11-07-2005

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending: maandag 11 juli
Nederland 2, 17.58 uur

DUTCHBAT IN TWEEVANDAAG

De beelden die Dutchbat in juli 1995 zelf maakte van het afscheidsfeestje in Zagreb zijn tot nu toe nooit volledig op tv uitgezonden. TWEEVANDAAG kreeg bij hoge uitzondering toestemming vanavond - tien jaar na de val van Srebrenica - meer dan de twee minuten te laten zien die tot nu toe bekend zijn. De beelden van adjudant Dijkema tonen uitgelaten dansende soldaten, een saxofonist op tafel, kolonel Karremans aan het hoofd van een polonaise en een ontroerde generaal Couzy die wordt toezongen door zijn manschappen.

Zeer tegen de zin van de toenmalige minister van Defensie Voorhoeve regelde generaal Couzy deze verrassing voor zijn Dutchbatters. Achteraf heeft het afscheidsfeestje hun imago ernstig geschaad. "Het beeld is ontstaan dat er werd gedanst over lijken", zegt Christ Klep, in 1995 als historicus verbonden aan de landmacht en aanwezig in Zagreb, in TWEEVANDAAG. "Men had wel degelijk in het achterhoofd dat er iets verschrikkelijks was gebeurd. Maar niemand, ook ik niet, wilde uitspreken dat het om een genocide ging." Volgens Klep heeft generaal Couzy niet voorzien dat het feestje zou escaleren.

Voor het eerst levert Klep openlijk kritiek op het optreden van Dutchbat tijdens de val van de moslimenclave. Volgens hem had het bataljon moeten proberen het Bosnische VN-personeel mee te nemen naar veilig gebied. "De legerleiding koos voor de veiligheid van de Nederlandse militairen en nam geen risico."

Zie ook: www.tweevandaag.nl