NMBS

Station van Sint-Truiden steekt in een nieuw jasje

09/07/2005

Het station is het visitekaartje van de NMBS voor de 2 150 klanten die dagelijks in Sint-Truiden in de trein stappen. De grondige opfrisbeurt van het stationsgebouw vergde een jaar en kostte ruim 1 miljoen euro. Meer dan de helft van dit bedrag ging naar de gevelrenovatie en dakwerkzaamheden. Veel aandacht werd besteed aan een klantvriendelijk en ergonomisch interieur. Hiervan getuigen de nieuwe loketten en toiletten.

In de opgefriste wachtzaal kan de klant kennis maken met het loketconcept dat de NMBS in eigen huis heeft ontwikkeld. Er werd bijzondere aandacht besteed aan veiligheid en ergonomie: een microfoon om de gehaaste reizigers vlot te bedienen, de ideale werkhoogte voor het loketpersoneel, een geldkoffer met diefstalveilig tijdslot Er kan aan twee loketten tegelijk worden gewerkt en er staat ook een verdeelautomaat.

Het sanitair is volledig vernieuwd en aangepast aan het hedendaagse comfort. De personen met beperkte mobiliteit werden hierbij niet vergeten.

De wachtzaal biedt zitruimte, een krantenwinkel en toegang tot een vernieuwd buffet om iets te eten of te drinken. Over de bestemming van de andere beschikbare stationsruimte wordt onderhandeld met een geĂŻnteresseerde kandidaat-concessionaris.

Het station biedt ruime parkeergelegenheid voor fietsen. Aan beide zijden van de stationstoegang staan overdekte fietsenstallingen en ook aan de achterzijde van het station is parkeergelegenheid voor autos en fietsen. Met de acht busperrons van De Lijn aan de voorzijde is de stationsomgeving een knooppunt van openbaar vervoer. In het station heeft de Provincie Limburg een verhuurdienst voor fietsen.

De NMBS-Holding zal de volgende jaren blijven investeren in een optimale service voor de klanten in Sint-Truiden. Zo wordt overwogen om de voetgangerstunnel door te trekken tot op het stationsplein vanaf 2007. Er komt eventueel ook een uitbreiding van de autoparking aan de kant van Nieuw Sint-Truiden en er wordt hier ook een bijkomende fietsenstalling geplaatst.

Met het gerenoveerde stationsgebouw mag het standbeeld van De Bink eens te meer met opgeheven hoofd de klanten van het openbaar vervoer in Sint-Truiden verwelkomen.

""