Novib

China bijeenkomst cruciaal om handelsbesprekingen uit het slop te halen

WTO leden moeten de kans grijpen om de handelsbesprekingen uit het slop te halen tijdens een bijeenkomst die dinsdag begint in China, zegt Novib, Oxfam Netherlands.

De WTO Mini Ministeriële bijeenkomst in Dalian (12-13 juli) is met name zo belangrijk vanwege het gebrek aan voortgang in Geneve en het ontbreken van ferme uitspraken van de G8 top vorige week over handelshervormingen om arme landen een kans te geven om uit de armoede te komen.

"De wereldhandel besprekingen zijn op een kritiek punt beland. Met minder dan zes maanden te gaan voor de WTO top in Hong Kong, zijn de onderhandelaars ver van een akkoord en zijn er zelfs nog steeds geen conceptteksten voor discussie beschikbaar", zegt Adrie Papma, Novib directeur handelscampagne. "Ontwikkeling dreigt van de agenda geschoven te worden en als men niet snel aan de slag gaat dreigt er een grote mislukking".

Tijdens de G8 top in Schotland vorige week herbevestigden de G8 leiders dat ze de Doha ronde willen volbrengen, maar ze slaagden er niet in een datum te noemen voor de beëindiging van exportsubsidies of om tot andere concrete afspraken te komen.

"De G8 heeft de kans gemist om de handelsbesprekingen een goede doorstart te laten maken. Ook bij de onderhandelingen in Geneve brengen de vasthoudendheid en het eigenbelang van rijke landen de Doha ronde in gevaar", zegt Adrie Papma. "Rijke landen moeten zich niet langer afvragen âwat kan ik eruit halenâ maar âhoe kunnen we vooruitgang boeken waar iedereen wat aan heeft?â"

De onderhandelaars kibbelen over de meeste onderwerpen die op tafel liggen, zoals over voedselhulp, katoen, een formule voor tariefbeperkingen en het afbouwen van exportsubsidies.

Novib bekritiseert het onderhandelingsproces, dat niet transparant is en steunt op geheime besprekingen waarbij vele ontwikkelingslanden niet uitgenodigd worden. Rijke landen verdedigen hun posities tot op het allerlaatste moment en dringen dan de ontwikkelingslanden slechte deals op. De ontwikkelingslanden staan dan voor de keus die slechte deals te accepteren of de schuld te krijgen van het mislukken.

Onderhandelaars moeten het nu eens worden over conceptteksten en een begin maken met het invullen van de details om succes aan het eind van het jaar in Hong Kong mogelijk te maken. Als men wacht tot de WTO-top in Hong Kong zal de agenda zo overvol zijn dat de onderhandelingen vrijwel zeker niet tot een resultaat zullen leiden.

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.
Bron: Novib, 11 juli 2005