VVD



11 jul 2005 - Eerste reactie VVD op rapport functioneren Koninklijke Marechaussee

VVD-Defensiewoordvoerder Zsolt Szabo heeft met veel belangstelling kennis genomen van het rapport ´Cultuur en Integriteit´ van de commissie Staal alsmede de reactie van minister Kamp. In het rapport, dat op initiatief van de minister van Defensie is opgesteld, wordt ingegaan op de bestaande werkcultuur binnen dit krijgsmachtdeel.

,,Er is op meerdere fronten veel mis binnen de Koninklijke Marechaussee (KMar)'', stelt Szabo. Het personeelsbeleid alsmede de werkcultuur rammelt aan alle kanten. Krachtig ingrijpen in de organisatie en cultuur van dit krijgsmachtdeel is derhalve geboden. ,,Ik constateer dat minister Kamp vanaf dag één boven op dit dossier zit en tevens constateer ik met instemming dat er reeds maatregelen zijn aangekondigd en genomen ter verbetering van de werksfeer. Er wordt gesproken over ´snel doorpakken´ daar waar additionele verbeteractiviteiten noodzakelijk zijn en daar zal ik de minister dan ook op afrekenen.''

De KMar is een snelgroeiende en complexe organisatie die vele ministeries met diensten bedient. Veel partijen hebben invloed op het functioneren van de KMar en met name tussen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie wordt nauw samengewerkt. Uit het rapport, alsook de reactie van minister Kamp, wordt echter niet duidelijk op welke wijze deze complexiteit van besluitvorming en aansturing is geregeld waardoor excessen die tot op heden hebben plaatsgehad kunnen worden voorkomen. Minister Kamp heeft toegezegd om in het voorjaar van 2006 de Kamer over de voortgang te informeren. ,,In het bijzonder op het punt van de aansturing en samenwerking met andere ministeries heb ik nog wel een aantal vragen en zal ik de minister om nadere uitleg vragen'', concludeert Szabo.