Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT
Tweede Kamerfractie

Lijst Pim Fortuyn

Den Haag, 12 juli 2005

LPF: regering tast in duister over omvang uitkeringsfraude

Over de totale omvang van fraude met buitenlandse documenten bij het aanvragen van uitkeringen in Nederland tast het kabinet volledig in het duister. Dat blijkt uit antwoorden van de ministers Bot en Pechtold op Kamervragen van de Lijst Pim Fortuyn over fraude met uitkering door immigranten.

De ministers geven in hun antwoorden aan dat gemiddeld in driehonderd gevallen per jaar fraude kon worden aangetoond. Bijna 3000 buitenlandse akten werden geweigerd omdat er twijfel bleef bestaan over de inhoud. Echter, deze getallen zijn slechts gebaseerd op verificatieonderzoek van documenten afkomstig uit vijf specifieke landen (vroeger aangemerkt als 'probleemlanden' vanwege de gebrekkige administratie aldaar: de Dominicaanse Republiek, Ghana, India, Nigeria en Pakistan).

Ten aanzien van de documenten uit alle overige landen werd en wordt door de centrale overheid geen inhoudelijke controle uitgevoerd. Die verantwoordelijkheid ligt volgens de ministers bij de 'beoordelende instanties in Nederland'. In geval van twijfel aan de juistheid van de vermelde feiten in een document zou de betrokken instantie de Nederlandse vertegenwoordiging in het land van herkomst van het document kunnen verzoeken om de feiten te verifiëren. Jaarlijks worden gemeenten, overheids- en uitkeringsinstanties overspoeld met enkele honderdduizenden brondocumenten. Het is wat de Lijst Pim Fortuyn betreft de vraag of een verificatie van een dergelijke omvang de instanties niet boven het hoofd groeit.

LPF-fractievoorzitter Gerard van As: "Het is de beide ministers blijkbaar volkomen onduidelijk op welke schaal deze fraude plaatsvindt. Er wordt met verantwoordelijkheden geschoven en om de hete brij heen gedraaid. De minister moet een convenant afsluiten met de gemeenten waarin staat dat de rijksoverheid de controle op juistheid van de documenten uitvoert, mede namens de gemeenten. De centrale overheid zou in het kader van de bestrijding van uitkeringsfraude op basis van buitenlandse documenten op moeten treden als coördinator."

In mei 2005 werd in het actualiteitenprogramma NOVA aandacht besteed aan een fraude met uitkeringen door immigranten. Daaruit vloeide de vraag voort wie verantwoordelijk is voor de inhoudelijke controle van de buitenlandse huwelijks- en geboorteakten. In de uitzending kwam aan het licht dat er een destijds zeven maanden durend conflict gaande was tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken enerzijds en de gemeenten anderzijds over de betaling van dergelijke controles.