Openbaar Ministerie

Actuele berichten
12 juli 2005

Geen bewijs voor hulp aan Mohammed B.

Justitie en politie hebben niet kunnen vaststellen dat Mohammed B. hulp heeft gehad bij het beramen en plegen van de moord op Theo van Gogh. Dat zei officier van justitie F. van Straelen dinsdag in zijn requisitoir voor de rechtbank in Amsterdam, waar Mohammed B. momenteel terechtstaat.

Toch meent Van Straelen dat B. door andere geholpen móet zijn. De maanden voor de moord had B. nauwelijks geld, dus iemand moet hem financieel hebben bijgestaan. Van Straelen wees in dat verband op het vuurwapen waarmee van Gogh is doodgeschoten. Dat heeft minimaal 1000 euro gekost. ,,Of iemand anders heeft dat betaald, of het wapen aan B. gegeven'', aldus de aanklager.

Justitie heeft vier potentiële mededaders op het oog gehad. Het gaat daarbij om twee voormalige huisgenoten van B. en om twee Tsjetjenen die de afgelopen maanden werden gearresteerd. Van beiden trof de politie vingerafdrukken aan in het onderzoek naar Mohammed B. Eén vingerspoor werd gevonden op het martelaarstestament dat B. heeft
achtergelaten.

Een van de huisgenoten was in de nacht vóór de moord (2 november) in gezelschap van B. Hij ontbeet en bad met B. op de fatale ochtend. De huisgenoot zegt niets van de wrede plannen van B. te hebben gemerkt of gezien. De andere huisgenoot hield zich op de ochtend van de moord in de directe omgeving van het huis van Van Gogh in de Amsterdamse Watergraafsmeer op. Hij was daar aan het werk. Deze man heeft een gat van drie kwartier in zijn alibi, maar volgens Van Straelen is vooralsnog niet komen vast te staan dat hij enige bemoeienis heeft gehad met de moord. Het onderzoek naar eventuele medeplegers duurt niettemin voort.

Van Straelen zei tevens dat een beslissing over verdere vervolging van Mohammed B. in het kader van de zaak tegen het terreurnetwerk de Hofstadgroep zal worden genomen als de moordzaak-Van Gogh is afgerond. B. wordt gezien als een centrale figuur binnen het netwerk.

Het requisitoir van Van Straelen gaat naar verwachting vier uur duren.

Bron: ANP