Gemeente Hengelo

Horeca tijdens Tropical Night gecontroleerd

Controle op o.a. brandveiligheid, milieuvoorschriften en vergunningen

Op zaterdag 9 juli heeft, tijdens de "Tropical Night", een team van brandweer, politie en de afdelingen milieu, stadstoezicht en bestuurlijk en juridische zaken van de gemeente de horeca in de Hengelose binnenstad gecontroleerd. Algemeen beeld van de controles is dat de Hengelose horeca zich goed aan de afspraken en vergunningen heeft gehouden. Er is slechts een enkele overtreding geconstateerd. Het doel van deze integrale controle is om de veiligheid en de openbare orde te verbeteren. De gezamenlijke controles zijn een uitvloeisel van het project 'Programmatisch Handhaven'.

Er is gecontroleerd of de horecaondernemers zich houden aan de verleende vergunningen. Specifiek is gecontroleerd op illegale terrassen, illegale tappunten, geluidsoverlast, standplaatsen en de bereikbaarheid voor hulpdiensten. Het algemene beeld is dat de horecaondernemers zich goed aan de voorwaarden van de vergunningen houden.

De gezamenlijke controle bestond uit twee delen. Tijdens de voorcontrole, die aan het begin van de avond door de brandweer en politie werd gehouden, bleek dat een aantal terrassen te groot van omvang was, waardoor de doorgang voor de hulpdiensten werd belemmerd. De ondernemers hebben direct maatregelen genomen en de terrassen aangepast. Bij de tweede controle was dit keurig in orde. De tweede reeks controles is gehouden tijdens het evenement. Hierbij waren de brandweer, politie en de afdelingen milieu, stadstoezicht en bestuurlijk juridische zaken van de gemeente betrokken. De medewerkers van de afdeling milieu waren aanwezig om geluidsexcessen te voorkomen. Zij gebruikten deze avond nieuwe apparatuur om het geluid vanaf de podia en vanuit de cafés te meten. Het geluid vanaf de podia bleef binnen de daarvoor geldende normen. Na 01.00 uur verplaatste het feest zich van de podia op straat naar de cafés. Door het warme weer hadden de meeste cafés ramen en deuren geopend, waardoor het geluid vanuit de cafés de normen overschreed. Tegen deze overtredingen wordt nog opgetreden. Verder is de avond zeer ordelijk verlopen.

Handhavingsbeleid beter organiseren

De controle maakt deel uit van het handhavingsprogramma 2005. De gemeenteraad heeft aangegeven dat er op het gebied van handhaving beter samengewerkt moet worden tussen de gemeentelijke diensten en partners zoals politie en justitie. Naar aanleiding van de rampen in Enschede en Volendam, het daaruit voortvloeiende landelijke project 'Handhaven op niveau' en het gemeentelijke Integrale Veiligheidsbeleid is de gemeente in 2004 met het project 'Programmatisch Handhaven' gestart. Het doel van dit project is om het handhavingsbeleid van de gemeente beter te organiseren en de veiligheid en openbare orde in de gemeente Hengelo te verbeteren.

Het project 'Programmatisch Handhaven' bestaat uit verschillende speerpunten, zoals vuurwerk, opslag gevaarlijke stoffen en coffeeshops. De controle van evenementen in de binnenstad is ook één van deze speerpunten.