Gemeente Gulpen-Wittem

Gemeente steunt rapport VROM

De gemeente Gulpen-Wittem heeft een Verbeterplan opgesteld naar aanleiding van de inspectie die in maart van dit jaar door het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) is uitgevoerd. In dit plan van aanpak wordt aangegeven hoe en wanneer de verbeterpunten en aanbevelingen uit het rapport van de VROM-inspectie worden aangepakt. Sinds de start van het Verander- en Verbetertraject in 2003 is Gulpen-Wittem bezig om het kwaliteitsniveau van de gemeentelijke producten en daarmee haar werkwijze te verbeteren. Diverse aanpassingen die volgens het VROM-rapport noodzakelijk zijn, waren dan ook al in het kader van dit Verander- en Verbetertraject uitgezet.

Verbeterpunten
De belangrijkste verbeterpunten zijn gericht op het beleid, de uitvoering en de handhaving van de VROM-taken. Zo zal er een jaarverslag komen dat, na evaluatie, ook voor de jaarplanning gebruikt kan worden. Daarnaast gaat de gemeente een inhaalslag maken voor wat betreft het actualiseren van milieuvergunningen en verouderde bestemmingsplannen en zullen overtredingen en klachten inzichtelijk geregistreerd worden. Dat betekent ook dat procedures nog strikter zullen worden nageleefd waarbij de vastgestelde termijnen in acht worden genomen en er heel streng op de volledigheid van aanvragen wordt gelet.

VROM-pilot
Overigens past ook het proefproject met de veranderende vergunningverlening precies in dit plan. Zoals eerder bekend werd, is Gulpen-Wittem door het ministerie van VROM aangewezen als pilot-gemeente bij de invoering van de integrale vergunningaanvraag en handhaving. Net als bij het ingezette Verander- en Verbetertraject wordt hierbij gestreefd naar betere dienstverlening en kortere procedures. Uit dit alles mag geconcludeerd worden dat de gemeente Gulpen-Wittem met het traject van verbeteren en veranderen de juiste weg is ingeslagen. Het rapport van de VROM-inspectie is daar een goede steun bij.