Gemeente Hellendoorn


Uitreiking cd Vrijheidslied!

Woensdag 13 juli 2005 is het zover! Wethouder De Noord reikt dan om circa 8.45 uur op basisschool Sint Sebastianus, Bibenstraat 19 in Hellendoorn de cd Vrijheid uit die verschijnt in het kader van het project Vrijheidslied gemeente Hellendoorn. De cd is gemaakt voor en door basisschoolleerlingen uit de gemeente. Het thema van de cd is Vrijheid, gelijkwaardigheid en respect voor elkaar. Tijdens deze feestelijke uitreiking brengen groep 6/7 en groep 8 de door hen geschreven liederen 'Het is Vrijheid' en 'Een wereld die in vrede leeft' ten gehore. De kinderen van de Sint Sebastianus volgen daarna onder begeleiding van de muziekschool workshops in het kader van werelddans, street- en breakdance. Eveneens op woensdag 13 juli krijgen alle leerlingen van de andere basisscholen in de gemeente de cd Vrijheid uitgereikt. De cd is voor de circa 3500 basisschoolleerlingen in de gemeente een blijvende herinnering aan het feit dat het in 2005 zestig jaar geleden is dat Nederland is bevrijd en dat koningin Beatrix dit jaar haar vijfentwintigjarig ambtsjubileum viert.

Nadenken over vrijheid; de popstudio in
Vanwege de jubilea stelde het college basisscholen in de gemeente in de gelegenheid om deel te nemen aan het zogenaamde project Vrijheidslied gemeente Hellendoorn. Het gekozen thema sluit aan op de nieuwjaarspeech van Koningin Beatrix en past bij de bevrijding. Het doel van het project is basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 op een creatieve en voor kinderen aantrekkelijke manier te laten nadenken over deze thema's.

Tekst bij muziek schrijven
Om kinderen over het thema te laten nadenken kreeg elke school een cd van de muziekschool met daarop twee popnummers in een originele en een karaoke versie. De leerlingen van de tien basisscholen die aan het project hebben deelgenomen, maakten allemaal een songtekst , passend binnen het thema. De leerlingen studeerden het stuk in op school. Vervolgens gingen de groepen onder begeleiding van twee musici de popstudio van de muziekschool in en zetten hun zelfgeschreven lied op cd. Resultante is een verzamel cd met 17 verschillende liedjes over vrijheid verdraagzaamheid en respect.