PERSBERICHT - 2005-07-13

Nieuw leven in nieuwste dierentuin Gaiapark Zoo

In Gaiapark Kerkrade Zoo, de nieuwe op 1 juni 2005 door prinses Margriet geopende, dierentuin van de provincie Limburg, zijn het afgelopen weekend een doodshoofdaapje en een bocharahertje geboren. Het zijn de eerste jonge dieren die in het park zijn geboren. GaiaPark Kerkrade is volledig in de 21e eeuw ontworpen én gebouwd. De dieren verblijven er in ruime, natuurlijke verblijven.

Zaterdagnacht is het eerste doodshoofdaapje van GaiaPark geboren. Het jong is gezond en was in de ochtend meteen op moeders rug te zien in het apenbos waar de apen vrij rondlopen en klauteren.

Doodshoofdapen zijn een van de weinige apensoorten met een paringsseizoen. In de winter nemen enkele mannetjes enorm in grootte toe en zorgen voor de bevruchting van de meeste vrouwtjes in de doodshoofdapengroep. Vijf maanden later vindt vervolgens een geboortegolf plaats. Na deze eerste geboorte van zaterdagnacht verwachten we nog meer geboortes; want de GaiaParkgroep telt 16 volwassen vrouwtjes, waarvan er waarschijnlijk 8 zwanger zijn. Deze geboorte is helemaal bijzonder omdat de doodshoofdaap een bedreigde diersoort is en de apen in GaiaPark om deze reden deel nemen aan een European Endangered Species Programm (EEP).

Doodshoofdapen wegen bij de geboorte zon 100 gram. Dat lijkt weinig, maar als je het vergelijkt met het gewicht van de moeder (gemiddeld 700 gram), is het eigenlijk heel veel (bij mensen zou dit neerkomen op een baby van ruim 8 kilo!). De meeste geboortes bij doodshoofdapen vinden s nachts plaats, zodat het jong s ochtends sterk genoeg is om zich op moeders rug vast te houden. Moeder gaat dan meteen met de rest van de groep mee om voedsel te zoeken. Doodshoofdapen eten vooral vruchten, bladknoppen en allerlei insecten.

Zondagmiddag werden de medewerkers en bezoekers van GaiaPark verblijd met nog een geboorte, namelijk van een Bochara-hert. De moeder leek totaal geen moeite te hebben met de bezoekers die het geluk hadden te mogen aanschouwen hoe de moeder haar kalf ter wereld bracht. Dit is het derde Bochara hert dat in GaiaPark is geboren, in twee weken tijd.

Het Bochara-hert is één van de 11 ondersoorten van het edelhert. Hij komt voor in een paar Aziatische landen, maar er zijn niet veel exemplaren van deze soort over en is de geboorte van 3 herten dus zeer bijzonder. Daarom nemen de Bochara-herten in GaiaPark deel aan het European StudBook Programm (ESB).

Bij de foto's: Doodshoofdaap moeder met jong (links) en Bocharahert moeder met kalf, 10 minuten oud (rechts)