Politie Flevoland

Succesvolle aanpak klachtenafhandeling politie

Lelystad 13-07-2005 - De Klachtencommissie vindt de nieuwe werkwijze voor de afhandeling van klachten over Politie Flevoland zeer succesvol. Dit schrijft ze in haar Jaarverslag over 2004 dat woensdag 13 juli is gepresenteerd.

Positieve resultaten merkbaar

Vooruitlopend op de wijziging in de Politiewet die in maart 2004 resulteerde in een nieuwe klachtenregeling in Flevoland, is de invoering van klachtbemiddeling al in 2002 gestart. De positieve resultaten, zoals sterk verkorte doorlooptijden, zijn nu duidelijk merkbaar. Het percentage gegronde klachten bleef overigens gelijk aan het jaar ervoor.

De Klachtencommissie zegt in haar slotbeschouwing dat er geen wezenlijke afwijkingen zijn van de bevindingen ten opzichte van voorgaande jaren. Daarnaast zijn er ook geen structurele tekortkomingen in het functioneren van de politie in Flevoland gebleken.

Snellere bemiddeling

De commissie is vooral te spreken over de gewijzigde werkwijze voor de klachtenafhandeling waarbij zo mogelijk een klacht via bemiddeling wordt afgehandeld. Vanaf 2002 is al begonnen met klachtbemiddeling. De commissie stelt met veel voldoening vast dat deze nieuwe werkwijze zeer succesvol is gebleken en de verwachtingen volledig heeft waargemaakt.

De stijging van het percentage klachten dat bemiddeld wordt (van 46% in 2003 naar 75% in 2004), waardoor de gemiddelde afhandeltermijn daalde van 13,3 tot 7,5 weken, is opvallend. In bijna 40% van de gevallen kon de klager door middel van uitleg per telefoon tevreden gesteld worden. De commissie vindt dat hiermee zowel voor klagers als voor de politie, veel winst behaald is. Klagers waarderen het snelle reageren zeer, waardoor het vertrouwen in de politie sneller wordt hersteld.

Percentage gegronde klachten stabiel

In 2004 werden in totaal 157 klachten ingediend. Driekwart daarvan kon door middel van bemiddeling afgehandeld worden. Naar een kwart van de klachten (in totaal 39) werd nader onderzoek ingesteld waarna de Klachtencommissie advies aan de korpsbeheerder over de afhandeling uitbracht.

Jaar

Aantal klachten

Waarvan bemiddeld

Waarvan in onderzoek

2004

157

118 (75%)

39 (25%)

2003

126

58 (46%)

67 (54%)

2002

94

43 (47%)

50 (53%)

De 39 onderzochte klachten bevatten in totaal 127 klachtonderdelen (in 2003: 67 klachten met 195 klachtonderdelen). Hiervan zijn 25 (20%) klachtonderdelen (uit 17 klachten) gegrond beoordeeld. Het percentage gegronde klachtonderdelen blijft daarmee de laatste jaren stabiel.

Bejegening

Een groot aantal klachten heeft betrekking op bejegening. De oorzaak hiervan kan zijn dat Politie Flevoland veel aspiranten in opleiding binnen de gelederen heeft en betrekkelijk veel jonge agenten met weinig ervaring. Bovendien wordt de burger steeds mondiger waardoor er meer verbale confrontaties ontstaan. Helemaal omdat de politie wat handhaving betreft de teugels wat strakker aantrekt. De commissie juicht het toe dat sinds een jaar aandacht wordt besteed aan bejegening tijdens de individuele beroepsvaardigheidstrainingen. De casussen uit de klachten worden gebruikt om correcte bejegening en sociale vaardigheden te trainen.

Belang klachtenafhandeling

Het contact tussen politie en publiek is heel intensief. De politie helpt waar nodig, maar moet ook de wet handhaven. Waar gewerkt wordt, kunnen fouten gemaakt worden en van fouten moet je leren. Politie Flevoland streeft daarom naar een snelle maar zorgvuldige klachtenafhandeling. Zij wil door bemiddelingsgesprekken zo snel mogelijk een goede oplossing zoeken voor de in klachten geschetste problemen. Lukt dat niet, dan wordt de klacht in onderzoek genomen en afgerond met een uitspraak van de korpsbeheerder. Hij wordt hierbij geadviseerd door de onafhankelijke klachtencommissie.

Naast het feit dat een goede klachtvoorziening tot herstel van de verstoorde relatie tussen politie en burger kan leiden, verkrijgt de politieorganisatie door de resultaten van het afhandelen van klachten een instrument tot kwaliteitsverbetering.


Noot voor de redactie /