Gemeente Haarlem


12 juli 2005

205/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Nieuw bestemmingsplan Binnenduinrand

Ontwikkelingsstrategie Westelijk Tuinbouwgebied als uitgangspunt

Momenteel werkt de gemeente aan een nieuw bestemmingsplan Binnenduinrand voor het Westelijk Tuinbouwgebied. Hiervoor geldt het door de gemeenteraad vastgestelde Landschapsbeheerplan als uitgangspunt. Het bestemmingsplan houdt rekening met de gewenste ontwikkelingen van het Westelijk Tuinbouwgebied. Deze ontwikkelmogelijkheden zijn onderzocht door Dienst Landelijk Gebied (DLG).

DLG heeft in opdracht van de gemeente vooral gekeken naar de financiële mogelijkheden van de uitvoering van het Landschapsbeheerplan. Het gaat hierbij met name om het financieren van projecten voor natuurontwikkeling en recreatiemogelijkheden in het Westelijk Tuinbouwgebied. De uitkomsten van het onderzoek van DLG zijn meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan.


Deelgebied Zuid

Om toegang te krijgen tot Rijkssubsidies voor natuurontwikkeling, worden gronden ten zuiden van de Marcelisvaart (en enkele direct ten zuiden van het Ramplaankwartier) bestemd als 'Natuur'. Hierdoor wordt het voor DLG mogelijk deze gronden te verwerven en in te richten als natuurgebied. De bestaande tuinbouwbedrijven worden dan op deze grond uitgekocht door het Rijk.


Deelgebied Midden

In deelgebied Midden blijft de huidige tuinbouwfunctie bestaan. Het huidige zicht op de twee Haarlemse Bavo's moet hierbij behouden blijven. Het nieuwe bestemmingsplan houdt hier rekening mee. Eventuele nieuwe bebouwing (uitsluitend voor economische levensvatbaarheid tuinbouw) wordt geconcentreerd op het middelste deel, waar nu al kassen staan.


Deelgebied Noord

Voor een volwaardige fietsverbinding van Haarlem naar de duinen wordt een strook ten zuiden van de Brouwersvaart bestemd als 'Recreatie'. Hierdoor is een bijdrage van de provincie voor de fietsverbinding mogelijk. Ten noorden van de Brouwersvaart wordt eveneens een recreatiestrook bestemd, om de ontwikkeling van een stadsnatuurpark mogelijk te maken zoals bepaald in het Landschapsbeheerplan.

Ook heeft DLG onderzocht of bebouwen direct ten zuiden van de Zijlweg, geld kan opleveren voor groeninvesteringen in het Westelijk Tuinbouwgebied. Deze constructie wordt ook wel 'rood voor groen' genoemd. De gemeente Haarlem concludeert hierover dat de praktische uitvoerbaarheid van "rood voor groen" op deze locatie niet haalbaar is. Hierbij spelen onder meer het versnipperde particulier eigendom en verschillende juridische onzekerheden een rol. In het nieuwe bestemmingsplan worden dus géén nieuwe bebouwingsmogelijkheden opgenomen voor 'rood voor groen'-constructies.

Het bestemmingsplan geeft de mogelijkheid volkstuinen (zonder bebouwing) naar het Westelijk Tuinbouwgebied te verplaatsing. Hiermee zal rekening worden gehouden in het nieuwe bestemmingsplan Binnenduinrand. De gemeente gaat onderzoeken of deze verplaatsing geld kan opleveren voor het ontwikkelen van het stadsnatuurpark ('oranje voor groen'-constructie).

In september 2005 zal over het bestemmingsplan Binnenduinrand overleg worden gevoerd met vertegenwoordigers van de grondeigenaren, de werkgroep tuinbouwgebied en de betrokken wijkraden. Na verwerking van het commentaar wordt het bestemmingsplan in oktober aangeboden voor politieke besluitvorming. Vervolgens staat de start van de inspraakprocedure gepland voor november. Dan wordt ook een informatieavond over het nieuwe bestemmingsplan georganiseerd.


Sector Stadsbeheer
Myrna Wiggers
023-511 4902
mwiggers@haarlem.nl
---- --