FNV

Werkervaring belangrijke drijfveer voor vakantiebaan

Scholieren werken voor het geld, maar ook om ervaring op te doen of de verveling te verdrijven. Dat vertelde Agnes Jongerius, de voorzitter van de FNV, woensdagochtend tijdens een bezoek aan vakantiewerkers bij recreatiepark Aquabest in Best.
Jongerius presenteerde de uitkomsten van het FNV-Vakantiewerkonderzoek onder ruim zevenhonderd schoolgaande jongeren. Voor sommige meisjes zijn contacten een bijkomende factor. Jongens laten zich meer door hun vrienden op sleeptouw nemen.

Jongeren komen vooral via familie en vrienden (36 procent) aan hun vakantiebaantje, veel minder via advertenties (8 procent) en uitzendbureaus (9 procent). De horeca (32 procent) en de detailhandel (27 procent) zijn veruit de meest favoriete sectoren.

Het bezoek aan het recreatiepark in Best was meteen de kick off voor het jaarlijkse zomeroffensief van de FNV om vakantiewerkers te informeren over hun rechten en plichten. De vakbeweging pleit er al langer voor dat informatie over rechten en plichten op school wordt geïntegreerd in het lesprogramma voor dertien- en veertienjarigen.

Dit jaar besteedt de FNV veel aandacht aan de mogelijkheid om belastinggeld terug te krijgen, onder het motto 'Laat geen geld liggen'.

De FNV heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor vragen over vakantiewerk (0900 - 3.300.300). Daar komen op dit moment vooral vragen binnen over het minimumjeugdloon en de hoogte van het vakantiegeld.

Zie ook de speciale jongerensite van de FNV.