European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/69

Brussel, 8 juli 2005

10984/1/05 REV 1 (Presse 183)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de parlementsverkiezingen in Burundi

De Europese Unie is verheugd over het vreedzame verloop van de parlementsverkiezingen die op 4 juli in Burundi zijn gehouden. Deze verkiezingen vormen een mijlpaal in de overgang van Burundi naar de democratie en een duurzame vrede. De EU feliciteert de Burundese bevolking met de vastbeslotenheid waarmee zij werkt aan een stabiele en democratische toekomst voor haar land.

De EU spreekt voorts haar waardering uit voor het werk van de waarnemingsmissie van de Europese Unie in Burundi en haar conclusie dat de verkiezingen, ondanks enkele kleine onregelmatigheden en beschuldigingen van fraude, in het algemeen overeenkomstig de internationale normen zijn verlopen. De EU betuigt tevens haar lof aan de onafhankelijke nationale verkiezingscommissie voor de cruciale rol die zij heeft gespeeld bij de organisatie van de stemming alsmede aan de ONUB en aan de internationale gemeenschap, die deze verkiezingen mede mogelijk hebben gemaakt. De EU is verheugd over de actieve rol van het Regionale Initiatief en zijn belangrijke politieke steun voor het houden van deze verkiezingen.

De EU verzoekt alle partijen in Burundi de resultaten van deze verkiezingen te respecteren en blijk te blijven geven van hun gehechtheid aan de democratie. De EU spoort de partijen aan zich te onthouden van iedere handeling die het verkiezingsproces of de geboekte vooruitgang in gevaar zou kunnen brengen.

De EU verklaart nogmaals vastbesloten te zijn Burundi te begeleiden bij zijn inspanningen om het overgangsproces tot een goed einde te brengen, en bereid te zijn mee te werken aan een vreedzame, democratische en welvarende toekomst.

Het toetredende land Bulgarije, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.