Gemeente Tilburg

05259BO

Datum
13 juli 2005

Wagenpark Defensie Tilburg op aardgas

Ondertekening intentieverklaring op donderdag 14 juli om 12.30 uur

Op donderdagmiddag 14 juli om 12.30 uur ondertekenen de vastgoedbeheerdienst van het ministerie van Defensie DGW&T in Tilburg en de gemeente Tilburg een intentieverklaring aardgasvoertuigen. Met deze ondertekening wordt voor DGW&T (gevestigd aan de Spoorlaan) de weg naar rijden op aardgas ingeslagen. DGW&T krijgt van de gemeente een wagenparkscan aangeboden. Uit deze doorlichting moet blijken voor welk deel van het wagenpark het voordelig is om over te schakelen op aardgas. Een gelijke doorlichting wordt nu ook uitgevoerd bij de gemeente Tilburg zelf, de Diamantgroep, het Brabants Afval Team en het koeriersbedrijf P&M express.

Aardgastankstation

Nog dit jaar wordt bij het tankstation van het bedrijf Algemene Brandstoffen Compagnie Tilburg BV aan de Goirke Kanaaldijk 28 een afleverpunt voor aardgas geopend. ABC zal het aardgastankstation gaan bouwen in samenwerking met ingenieursbureau Dutch4. Tilburg is straks de eerste stad in Brabant en zelfs heel

Zuid-Nederland met een aardgastankstation.

Bijeenkomst in Willem II stadion

Om bedrijven en organisaties met een eigen wagenpark te informeren over rijden op aardgas wordt op 1 september een bijeenkomst in het Willem II stadion georganiseerd. Aan bod komen onder meer de beschikbaarheid van aardgasvoertuigen, de economische voordelen van rijden op aardgas en een aantal technische aspecten. Tijdens de bijeenkomst wordt aan een aantal geĂŻnteresseerde bedrijven een wagenparkscan aangeboden.

Schone lucht

De overgang van het gemeentelijk wagenpark op aardgas en de realisatie van het aardgasstation zijn enkele van de maatregelen die het gemeentebestuur inzet om luchtkwaliteit in Tilburg te verbeteren. Aardgas heeft bij verbranding alleen CO2 als schadelijk restproduct, terwijl diesel naast CO2 schadelijke stoffen als roet, fijn stof en stikstofdioxide als uitstoot geeft. Naast het milieuvoordeel heeft aardgas bovendien het bijkomend voordeel dat het niet zoals LPG over de weg hoeft te worden getransporteerd, en dat het veiliger in gebruik is. Naast milieuvoordelen is overgaan op aardgas ook nog eens financieel interessant. Aardgas is veel goedkoper dan diesel. Interessant voor bedrijven die vooral in en rondom Tilburg actief zijn, zoals taxibedrijven, rijscholen, koeriersdiensten en woningbouwverenigingen. Een aantal bedrijven heeft al interesse getoond. Tilburg nodigt ook particulieren uit over te schakelen op aardgas. Voor de pers:
U bent uiteraard van harte welkom aanwezig te zijn bij de ondertekening van de intentieverklaring. U bent om 12.30 uur welkom in de b&w-kamer van stadskantoor 1 (stadhuisplein 130). Gelieve dat vooraf door te geven.

Theun van den Boer, Communicatie, telefoon 013 542 88 19 Thomas Heesters, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 99 52


---- --