Gemeente Bernheze


Bodembeheer, Bouwstoffenbesluit en mobiel breken

Het maken van beleid, het informeren van inwoners en bedrijven, het houden van toezicht, het handhaven van regels het zijn allemaal taken van de gemeente. Dit geldt ook voor de taakvelden bodembeheer, Bouwstoffenbesluit en mobiel breken. Iedereen wil immers wonen op schone grond en zo min mogelijk hinder ondervinden van derden. De gemeente Bernheze is nader beleid aan het ontwikkelen met betrekking tot de bovengenoemde taakvelden. Verwacht wordt dat dit beleid vanaf begin 2006 in werking zal treden. Ter informatie zijn de bovengenoemde taakvelden hieronder nader uitgesplitst.

Bodembeheer
Het behoort tot de taken van de gemeente Bernheze om te zorgen dat er zorgvuldig met de bodem wordt omgegaan. Hiertoe heeft de gemeente de Wet bodembescherming (Wbb) ter beschikking. Daarin staat in hoofdlijnen hoe moet worden omgegaan met eventuele bodemverontreiniging en -sanering.

Bij ruimtelijke ontwikkelingen ontgraaft men vaak veel grond die vervolgens hergebruikt kan worden. Voor hergebruik van deze grond is het Bouwstoffenbesluit van kracht. Onder voorwaarden is het mogelijk van het Bouwstoffenbesluit af te wijken. Hierdoor wordt hergebruik van licht verontreinigde grond mogelijk. Op een creatieve manier omgaan met grond wordt ook wel actief bodembeheer' genoemd. Met behulp van actief bodembeheer wordt grondverzet opeens een stuk eenvoudiger. Om actief bodembeheer toe te mogen passen heeft de gemeente Bernheze een bodembeheersplan (bbp) en een bodemkwaliteitskaart (bkk) nodig. Deze zijn momenteel in ontwikkeling.

Bouwstoffenbesluit bodem- en oppervlaktewaterenbescherming Op 1 januari 1999 is het Bouwstoffenbesluit bodem- en oppervlaktewaterenbescherming, kortweg Bouwstoffenbesluit of Bsb, in werking getreden. Het Bsb heeft tot doel het hergebruik van bouwstoffen te stimuleren en het gebruik van nieuwe (primaire) bouwstoffen te verminderen. In het Bsb is het een en ander geregeld over het toepassen van steenachtige bouwmaterialen. Het gaat dan met name om grond, dakpannen, bakstenen, beton, zand, klei, puin- en metselgranulaat, hoogovenslakkenzand en dergelijke. Om deze bouwstoffen toe te mogen passen worden eisen gesteld aan de samenstelling en de uitloging ervan. Uitlogen wil zeggen het uitspoelen van verontreinigende stoffen vanuit een bouwmateriaal of de grond naar de bodem, het grondwater en/of het oppervlaktewater. Dat moet natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen worden. De eigenaar of opdrachtgever van een (bouw)werk dient vóór toepassing van de bouwstof een melding Bsb in te dienen bij de gemeente. Tevens is hij/zij verantwoordelijk voor naleving van de regels uit het Bouwstoffenbesluit.

Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval
Op 1 maart 2004 is het Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval in werking getreden. Het Besluit stelt eisen aan het gebruik van mobiele breekinstallaties. Een mobiele breker kan niet altijd en overal worden toegepast. Het Besluit zelf geeft criteria waar en wanneer dit wel kan en de manier waarop de gemeente hierop zal moeten toezien. Een mobiele breker kan worden toegepast op bouw- en slooplocaties die niet onder een inrichting vallen. Een gecertificeerde mobiele breker produceert een bouwstof. Een bouwstof is vrij toepasbaar mits deze voldoet aan het Bouwbesluit 2003 en het Bouwstoffenbesluit. In het kader van een mobiele breking dient vijftien dagen voor aanvang een melding gedaan te worden bij de gemeente.