Gemeente Bernheze


Collegebesluiten 5 juli 2005

Actualisering beleid brandveiligheid en hulpverlening Het college heeft het beleidsplan brandveiligheid en hulpverlening 2005-2008 vastgesteld en dit aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd. Actualisering van het brandweerbeleid is nodig omdat de gemeente Bernheze op dit moment op een aantal essentiële punten tekortschiet. Met dit beleidsplan wil het college bereiken dat:
- de burgers kunnen rekenen op een goede brandweerzorg;
- de vrijwillige brandweermensen de benodigde veiligheid krijgen;
- de gemeente de verplichtingen ten aanzien van onze partners in de regio nakomt;

- de gemeente voldoet aan de wettelijke eisen. In dit plan wordt voorgesteld de formatie met in totaal 4,1 formatieplaatsen uit te breiden en in Nistelrode een nieuwe hoofdpost met uitrukfunctie te gaan bouwen.

Aanschaf nieuw stemsysteem voor de verkiezingen De huidige stemmachines van de gemeente zijn aan vervanging toe. Bij raadsbesluit van 18 december 2003 is besloten om over te gaan tot de aanschaf van een nieuw stemsysteem. Bij het besluit is aangegeven om over te gaan op de stemcomputer waarbij deze wordt aangeschaft op huurbasis. Het college heeft nu besloten het New Vote stemcomputersysteem van de Sdu uitgevers op huurbasis aan te schaffen.

Voorontwerp structuurplan Heesch west
Het college van burgemeester en wethouders heeft met ingang van 4 juli 2005 het voorontwerp structuurplan en het voorontwerp strategische milieubeoordeling in het kader van de inspraak ter inzage gelegd. In verband met de vakantieperiode loopt de inspraaktermijn tot en met 28 augustus 2005.

Vuurwerkverkooppunt Heeswijk-Dinther
Het bedrijf aan de Meerstraat 32 is een mengvoederbedrijf annex detailhandel. Het bedrijf wil graag aan het einde van het jaar vuurwerk verkopen. Het gaat om een korte periode per jaar voor opslag en verkoop van vuurwerk. Ook de locatie leent zich hiervoor. Het college heeft daarom besloten medewerking te verlenen aan een vuurwerkverkooppunt aan de Meerstraat 32 in Heeswijk-Dinther.

Bouw woning perceel naast Hoefstraat 23 in Heesch Het verzoek voor de bouw van een woning is in strijd met het bestemmingsplan. Het perceel is nu in gebruik als tuin. Volgens de aanvrager is hier sprake van inbreiding. Dit past in de lijn van de concept Vijfde Nota over de ruimtelijke ordening. Daarin stelt het Streekplan het streven naar zorgvuldig ruimtegebruik centraal. In principe wordt medewerking verleend aan het oprichten van een woning op het perceel naast Hoefstraat 23 in Heesch.

Ontsluiting bedrijventerrein Retsel, Heeswijk-Dinther De gemeente onderzoekt of en onder welke voorwaarden een nieuwe ontsluiting voor bedrijventerrein Retsel in Heeswijk-Dinther gerealiseerd zou kunnen worden. Beoogd wordt een verbinding tussen Retsel en de N279, zo'n verbinding kruist het waardevolle Aa-dal. Op basis van een indicatief tracé dat zoveel mogelijk van bestaande wegen gebruik maakt vond inmiddels een eerste overlegronde met belanghebbenden plaats. Omdat er behoefte bestaat aan een wat verder uitgewerkt ontwerp, waarin zowel het beloop van de weg zichtbaar wordt als eventuele maatregelen ter bescherming en mogelijk zelfs versterking van natuur- en landschapswaarden, wordt aan een extern bureau opdracht gegeven het oorspronkelijk gedachte tracé wat verder uit te werken. Daarbij wordt ook bezien welke wegen in die omgeving wellicht afgesloten zouden kunnen worden als zo'n nieuwe weg zou worden aangelegd.

Huisvesting Hooghuis Lyceum, locatie Heesch
Het Hooghuis Lyceum in Heesch heeft aan de gemeente verzocht om financieel bij te dragen aan een grootschalig bouwplan. Hierover moet de gemeenteraad een besluit nemen. Op 13 september zal de commissie Maatschappelijke Zaken het voorstel voorbespreken, zodat de gemeenteraad op 29 september een besluit kan nemen.

Minimum Voorzieningniveau Bernheze
Het voorzieningenniveau staat vooral in de kleine kernen onder druk. Met de notitie Minimaal Voorzieningenniveau in Bernheze geeft de Werkgroep Voorzieningenniveau de contouren aan van een door hen minimaal gewenst voorzieningenniveau. De commissie vindt het aangegeven niveau noodzakelijk om de leefbaarheid in alle kernen van de gemeente Bernheze te waarborgen. Het college heeft ingestemd met de notitie

Subsidieaanvraag tolk- en vertaaldiensten 2005
Op dit moment worden de kosten voor diensten van het Tolk en Vertaal Centrum Nederland door gemeenten en door een aantal lokale instellingen vergoed door het ministerie van Justitie. Per 1 juli 2005 zijn gemeenten verplicht de tolkkosten te betalen. Stichting maatschappelijk werk heeft een subsidieverzoek ingediend met betrekking tot tolk- en vertaaldiensten voor de periode van 1 juli 2005 tot en met 31 december 2005. Het college stemt in met een eenmalige subsidie van 3.157,25.

Wijziging van de bestemming naar woondoeleinden en splitsen van de boerderij Hoog Beugt 18 in Heeswijk-Dinther
Er wordt medewerking verleend aan wijziging van de bestemming Agrarische bedrijfsdoeleinden' naar woondoeleinden' op het adres Hoog Beugt 18 in Heeswijk-Dinther, onder voorwaarde dat de huidige woning Hoog Beugt 16a aan bewoning wordt onttrokken.

Kelder Kapelstraat 17 Vorstenbosch
Een bezwaarschrift tegen de bouwvergunning voor het oprichten van een kelder onder een bijgebouw aan de kapelstraat 17 in Vorstenbosch is ongegrond verklaard. Het college volgt het advies van de Commissie Bezwaarschriften.

Oplevering woning 't Dorp 59 Heesch
De door de gemeente aangekochte woning 't Dorp 59 in Heesch wordt uiterlijk 1 augustus 2005 aan de gemeente opgeleverd.