Gemeente Tilburg

14-7-2005
Voorlichtingsfilm als oplossing bij taalbarrière Somaliërs Aanvraag bijstandsuitkering voor Somaliërs via film uitgelegd

Wethouder Mevis heeft deze week de dvd 'De gemeente is ook Regel&Recht' gepresenteerd. De dvd geeft in het Somalisch uitleg over de rechten en plichten van klanten die een uitkering hebben bij Sociale Zaken.

Bij de presentatie waren afgevaardigden van 2 Somalische zelforganisaties aanwezig: SOON, RAJO en het CBV. Deze organisaties gaven eerder aan dat er behoefte is aan een extra communicatiemiddel over wet- en regelgeving van Sociale Zaken. Voor veel Somaliërs is het huidig "geschreven" voorlichtingspakket (informatie map, folders, internet e.d.) erg moeilijk en vaak onbegrijpelijk. De doelgroep is gebaat bij "gesproken tekst". In de vorm van een voorlichtingsfilm heeft de gemeente hiervoor een oplossing gevonden. Vanaf deze week ontvangt iedere Somalische klant bij het eerstvolgende contact met de casemanager de Somalische productie Regel&Recht.

Wethouder Mevis: "Wanneer mensen op de hoogte zijn van de gang van zaken voorkom je miscommunicatie en bereik je samenwerking. Dit initiatief is een goed voorbeeld van informatie op maat en past in het beleid 'Allemaal Tilburgers'. Op de 'Kleurrijk Tilburg pagina' in de Tilburgse Koerier wordt nu al maandelijks gemeentelijke informatie vertaald in het Arabisch en Turks en regelmatig in het Somalisch.