Gemeente Tilburg

14-7-2005
Tilburgse economie en werkgelegenheid stabiel
Economisch monitor geeft beeld van bedrijvigheid in Tilburg

Tilburg is een van de weinig steden waar de werkgelegenheid nog steeds toeneemt. De wat minder gunstige economische situatie leidt in Tilburg nog altijd niet tot een daling van de werkgelegenheid, maar de werkgelegenheid groeit wel minder hard dan voorheen.

Wethouder Janssen van Economische Zaken: ,,Tilburg heeft een goede balans tussen hoog en laag conjunctuurgevoelige bedrijven, waardoor de werkgelegenheid ten tijde van een economische neergang niet zo snel afneemt. Andersom stijgt de werkgelegenheid niet zo snel als het economisch gezien weer voorspoedig gaat. Dat maakt de Tilburgse economie en werkgelegenheid redelijk stabiel. Het geeft tegelijk ook de uitdaging aan om te werken aan versterking van de werkgelegenheidsfunctie.

De informatie over de economische ontwikkeling van Tilburg staat in de Economische Monitor, die tweejaarlijks verschijnt. In het rapport staan gegevens over de bedrijvigheid in Tilburg en in het kort ook de bevolkingsontwikkeling en de arbeidsmarktsituatie. De ontwikkelingen in Tilburg worden zoveel mogelijk afgezet tegen de andere grote Brabantse steden (Eindhoven, Helmond, Breda en 's-Hertogenbosch). De informatie uit de monitor wordt gebruikt bij de economische beleidsvorming.

Enkele andere opvallende gegevens over de bedrijvigheid in Tilburg:
1. Sinds 2003 is de gezondheids- & welzijnszorg de grootste werkgelegenheidsverschaffer in Tilburg.

2. In 2004 is het aandeel van de gezondheids- & welzijnszorg in de totale werkgelegenheid 18,0%, gevolgd door industrie (16,9%) en handel & reparatie (15,5%).

3. Medio 2004 waren er in Tilburg 55 bedrijven met een buitenlandse moedermaatschappij waar in totaal ongeveer 9.000 mensen werken.
4. Tilburg kent 8 grotere bedrijventerreinen waar tezamen ongeveer een derde deel van de werkgelegenheid gehuisvest is.
5. De 28 zogenoemde binnenwijkse bedrijventerreinen (veelal beperkte concentraties van bedrijvigheid binnen woonwijken) zijn goed voor circa 4% van de werkgelegenheid.

6. Van alle Tilburgse vestigingen behoort ruim 80% tot het kleinbedrijf (
Verder is opvallend dat in Tilburg (na Helmond) de meeste nieuwe ondernemingen worden opgericht. De minder gunstige economische situatie heeft echter ook geleid tot meer faillissementen. Na een mindere periode in de grondverkoop geven de cijfers aan dat sprake is van een opwaartse lijn. De beschikbaarheid van nieuwe, specifiek geprofileerde bedrijventerreinen (o.a. Tradepark 58) kan daaraan bijdragen.
De voorraad beschikbare kantoorruimte is lager dan het landelijk gemiddelde, maar dat heeft te maken met het feit dat in Tilburg weinig op risico gebouwd wordt. Daardoor ontstaat wel minder snel leegstand in economische zwakkere tijden.
De Tilburgse binnenstad wordt in vergelijking met de andere B5-steden gekenmerkt door relatief weinig, maar gemiddeld iets grotere winkels. Met de ontwikkeling van het in aanbouw zijnde Pieter Vreedeplein wordt het aantal vierkante meters voor de detailhandel vergroot.