Verbond van Verzekeraars

Volmachten doen het ook beter in 2004

Uit berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek blijkt dat de resultaten van volmachten afgelopen jaar verbeterden. Het resultaat van volmachten blijft echter nog wel achter bij de eigen tekening van verzekeraars.

Vooral auto- en brandverzekeraars maken gebruik van zogeheten volmachten. Deze kunnen zelfstandig verzekeringen van de moederverzekeraar afsluiten. Ze ontvangen zelf de premie en betalen de schade, maar het risico blijft bij de moeder liggen. Bij autoverzekeringen gaat ruim een vijfde van de omzet via volmachten en bij brandverzekeringen gaat het om dertien procent van het totaal. Bij schadeverzekeringen als geheel is het aandeel volmachten zon zestien procent van het totaal.

Positieve trend
In 2004 deden de volmachten het zowel op auto- als op brandverzekeringen beter dan in 2003. Er is dus sprake van een positieve trend. Die komt duidelijk tot uiting in figuur 1 en 2, zichtbaar in de lijnen van het bruto combined ratio (BCR). Een BCR boven 100 geeft een negatief resultaat aan, onder de 100 is het een positief resultaat (eventuele renteopbrengsten worden in het BCR niet meegerekend).
Wel is er aanzienlijk verschil tussen de resultaten die verzekeraars zelf behalen, en wat ze behalen via de volmachten. Bij autoverzekeringen zijn verzekeraars zelf in staat zwarte cijfers te schrijven, terwijl datgene wat ze via de volmachten bereiken, nog steeds in het rood staat, met een verschil van ongeveer negen procentpunten. Dan doet brand het beter: daar hebben zowel de resultaten van wat verzekeraars zelf doen, als wat ze via de volmachten presteren, de positieve grens flink overschreden. Maar ook daar is sprake van een verschil, in dit geval van ongeveer vijftien procentpunten.
De hogere bedrijfskosten vormen de belangrijkste oorzaken dat volmachten minder opleveren dan waar verzekeraars zelf toe in staat zijn: vooral de hogere provisie die verzekeraars betalen aan volmachten.

Figuur 1 Bruto combined ratio Motor

Figuur 2 Bruto combined ratio Brand

Verzekerd!, juli 2005