Provincie Overijssel

VROM-inspectie: Provincie voert haar taken goed uit

De VROM-inspectie heeft de werkwijze van de provincie Overijssel op het gebied van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu onder de loep genomen. Gedurende het onderzoek, in de maanden maart tot en met juni, zijn de taakvelden beleid, programmering en uitvoering en de onderlinge samenhang daartussen onderzocht. Algemene conclusie uit het rapport is dat de provincie haar VROM-taken goed uitvoert.

De gedeputeerden Rietkerk (verantwoordelijk voor ruimte en milieu) en Ranter (verantwoordelijk voor handhaving) zijn tevreden over de conclusies uit het VROM-rapport. Gedeputeerde Staten van Overijssel bespreken de conclusies, verbeter- en aandachtspunten uit het VROM-rapport na de zomer in het college.

Resultaten

Bij de beoordeling van de 61 verschillende accenten binnen de taakvelden van de provincie hanteert VROM vier beoordelingsniveaus: excellent, adequaat, licht verbetertraject en zwaar verbetertraject. De provincie Overijssel scoort vijf keer excellent en 35 keer adequaat. Voor de overige aspecten heeft VROM elf lichte verbeterpunten aangegeven bij de uitvoering van wettelijke taken en tien aanbevelingen als het gaat om de uitvoering van niet wettelijke taken.

Excellent en adequaat

Enkele werkzaamheden die door de VROM-inspectie als excellent zijn beoordeeld, zijn onder meer de verschillende stimuleringsacties die de provincie verricht rond externe veiligheid. Ook over de wijze waarop de provincie de gemeenten en organisaties betrekt bij zaken als 'Ruimte op Orde', de asbestkansenkaart, milieuvergunningverlening en het actualiseren, handhaven en digitaliseren van bestemmingsplannen is de VROM inspectie zeer te spreken. De wijze waarop de provincie deze taken oppakt, hebben volgens VROM een landelijke voorbeeldfunctie.

Naast de beoordeling excellent, geeft de VROM-inspectie aan dat de provincie het overgrote deel van de werkzaamheden adequaat uitvoert. Hierbij gaat het onder andere om het vastgestelde bodemsaneringsbeleid. Ook de programmering van de handhaving en vergunningverlening op basis van de Wet milieubeheer en het toezicht op zwemgelegenheden worden als goed betiteld.

Verbetertrajecten

De belangrijkste verbeter- en aandachtspunten die de VROM-inspectie aan de provincie wil meegeven, richten zich onder andere op de termijnbewaking van wettelijke procedures, de intensivering van het toezicht op de uitvoering van beleid voor de huisvesting van statushouders en de ontwikkeling van een integraal provinciaal luchtkwaliteitsbeleid.

De provincie Overijssel is de eerste provincie die door de VROM-inspectie is onderzocht. In het najaar worden de provincies Drenthe en Utrecht op vergelijkbare wijze onderzocht. Bij het onderzoek van VROM stond het driezijdig leren centraal. Dit betekent dat de provincies leren van het Rijk, dat provincies leren van elkaar en dat het Rijk leert van de provincies. De nieuwe wijze van onderzoek
c.q. toezicht blijkt niet alleen effectiever, maar ook efficiënter.

Het onderzoeksrapport is via de website van het ministerie, www.vrom.nl te downloaden.

Nieuwsredactie@prv-oveirjssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel