Gemeente Boskoop



Zwemmen in Jachthaven Otweg afgeraden (13-07-2005)

Bij de GGD Midden Holland zijn twee meldingen binnengekomen van een besmetting met de Shigella bacterie. Onderzoek naar de bron maakt het aannemelijk dat de besmetting is opgedaan tijdens het zwemmen in de Jachthaven aan de Otweg. Op aanraden van de GGD raadt de gemeente Boskoop daarom zwemmen in de Jachthaven aan de Otweg af.

Besmetting met de Shigella bacterie kan Bacillaire Dysenterie veroorzaken. Een ziekte die meestal begint met koorts en waterdunne diarree. Na enkele dagen kan de diarree slijmerig worden en bloed bevatten. In de meeste gevallen treedt spontaan herstel op. De ziekte kan ernstig verlopen bij jonge kinderen en mensen met een verzwakte weerstand.

Het water van de Gouwe is door de provincie niet aangemerkt als zwemwater. Dit betekent dat er geen controle van de waterkwaliteit plaatsvindt. Zwemmers in de Gouwe lopen dus naast het gevaar door het scheepvaartverkeer ook risico op het krijgen van infectieziekten. De GGD raadt het zwemmen op plaatsen waar de waterkwaliteit niet voldoet aan de wettelijke normen af.

Mensen die vragen hebben over zwemwater in de provincie Zuid-Holland kunnen bellen met nummer 070-4417550. Heeft u vragen over Bacillaire Dysenterie of andere infectieziekten dan kunt u contact opnemen met de GGD Midden Holland op telefoonnummer 0182-545646.