Gemeente Hilversum

UPC mag kabeltarieven niet verhogen tot EUR 15,53 De Hoge Raad heeft bij arrest van 8 juli 2005 in de kort gedingprocedure tussen de gemeente Hilversum en kabelbedrijf UPC het cassatieverzoek van UPC verworpen. De beslissing komt erop neer dat UPC de kabeltarieven in de gemeente Hilversum niet mag verhogen tot het door UPC gewenste tarief van EUR 15,53 per maand.

Inzet van het kort geding was de geldigheid van een tussen de gemeente en UPC overeengekomen bepaling die UPC verbiedt de kabeltarieven in de gemeente te verhogen met meer dan de inflatie en kosten van derden. UPC stelde dat zij niet aan die afspraak is gebonden, omdat de afspraak in strijd zou zijn met de Grondwet en andere nationale en Europese bepalingen.

Eerder werd UPC achtereenvolgens door de Amsterdamse voorzieningenrechter en het Gerechtshof te Amsterdam veroordeeld de tariefafspraken na te komen. De Hoge Raad oordeelt nu dat de door UPC aangevoerde klachten niet tot cassatie kunnen leiden en laat de beslissing van het Hof dat de tariefafspraken door UPC nagekomen moeten worden in stand.

De gemeente hoopt dat het geschil met UPC hiermee definitief ten einde is. Eerder heeft UPC echter aangekondigd te zijner tijd een bodemprocedure te beginnen. Wethouder Maurice Koopman ziet een eventuele bodemprocedure met vertrouwen tegemoet. Hij wijst erop dat de Haagse rechtbank in maart van dit jaar in een bodemprocedure over soortgelijke tariefafspraken tussen de gemeente Alphen aan den Rijn en kabelexploitant Casema ook in het voordeel van de gemeente heeft beslist.

Volgens Koopman is het huidige contractuele tariefplafond voor UPC van EUR 10,68 per maand meer dan redelijk:
"UPC heeft het tarief elk jaar kunnen verhogen met de inflatie, terwijl men de schaalvoordelen in eigen zak heeft kunnen houden. Wij denken dat het huidige tarief voor UPC uiterst winstgevend is. Er zijn kabelexploitanten die een groter pakket programma's aanbieden voor nog veel minder dan EUR 10,-- per maand."

Wethouder Koopman is zeer tevreden met de uitspraak van de Hoge Raad: "Deze uitspraak toont nog eens aan dat de gemeente Hilversum gelijk had toen zij eind 2003 als een van de weinige gemeenten besloot niet voor de druk van UPC te zwichten en de zaak aan de rechter voor te leggen. Dat heeft de Hilversumse abonnee de afgelopen anderhalfjaar al bijna EUR 100 kabelgeld gescheeld".