Gemeente Den Helder

14-07-2005
Proef met biologische onkruidbestrijding

Wel of geen chemische onkruidbestrijding? Deze vraag laait zo nu en dan weer op. De gemeente Den Helder koos in 1985 voor een milieuvriendelijke manier van het bestrijden van onkruiden op verhardingen en in plantsoenen. Maar milieuvriendelijk is vaak duurder dan werken met gif. Gif heeft echter een zeer lange en slechte invloed op de kwaliteit van bodem, water en lucht.

Probleem bij het milieuvriendelijk bestrijden van onkruiden treden vooral op in de verhardingen. Voor de plantsoenen bestaan verschillende goed werkende mogelijkheden om onkruidvorming tegen te gaan. Denk aan het afdekken van de grond met boomschors, het gebruiken van bodembedekkende heesters, het niet aanplanten van heesters die laat in blad komen, enzovoort.

Op verhardingen wordt het Helderse onkruid sinds 1987 geweerd door middel van borstelen. Groot nadeel hiervan is dat het zeer arbeidsintensief is en een deel van het jaar onkruid pleksgewijs aanwezig blijft. Op sommige plaatsen wordt onkruid weggebrand.

proef
Met regelmaat nodigt de afdeling Stadsbeheer bedrijven uit die nieuwe methoden aanprijzen voor een demonstratie. Zo is een proef gedaan met heet water (stoom).
In verschillende gemeenten zijn vervolgens veelbelovende proeven gedaan met de zogenaamde wave-methode. Bij deze methode wordt alleen heet water toegepast op plaatsen waar daadwerkelijk onkruid groeit. Medewerkers van de gemeente gaan binnenkort de resultaten hiervan in een van deze gemeenten bekijken.
Dinsdag 12 juli heeft een bedrijf een biologisch middel met de naam streat clean gedemonstreerd op de Hendrik Baskeweg. Dit middel is volledig biologisch afbreekbaar en bestaat uit natuurazijn, citroenzuur en zeep van plantaardige oorsprong.

Komend najaar volgt de evaluatie van de twee bovengenoemde proeven. De resultaten worden vervolgens in de commissie Stadsonwikkeling en beheer besproken.