Protestantse Kerk in Nederland


REC-assemblee van start

(14-7-2005)
opmaak_logo_REC_def(2).jpg Woensdagavond 13 juli werd in Utrecht de bijeenkomst van de Reformed Ecumenical Council officieel geopend met een viering in de Pniëlkerk. De dienst werd geleid door drie Nederlandse delegatieleden, ds. Ilona Fritz, ds. Bas Plaisier en ds. Jan-Gerd Heetderks, die de overdenking hield. Daarin ging Heetderks in op het thema van de conferentie: Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.

In zijn overdenking gaf ds. Heetderks aan dat deze woorden van Jezus niet beschouwd moeten worden als een gegeven, een bezit dat we in onze bagage hebben, maar als een belofte van de Heer, die we mee mogen nemen in onze conferentie. Aan de hand van Exodus 33, waar Mozes bidt voor zijn volk en een klemmend beroep doet op God om met het volk mee te gaan, schetste Heetderks hoe moeilijk het soms is de aanwezigheid van God te ervaren. Ook Mozes was Hem kwijt en wil God zien, Zijn aanwezigheid ervaren. Dan maakt God zich opnieuw bekend als de barmhartige die genade schenkt en zo aanwezig is. Die belofte, zo besloot Heetderks, wordt ons gegeven als geschenk, uitdaging en bemoediging.

Bijlage: Overdenking ds. Heetderks 13 juli 2005

De 14e Assemblee van de Reformed Ecumenical Council (REC) wordt van 12 tot en met 26 juli gehouden in Utrecht. De Protestantse Kerk in Nederland is gastvrouw van de assemblee. De REC is een gemeenschap van 39 kerken uit de gereformeerde traditie, met in totaal ruim 12 miljoen leden. Sinds de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland in 2004 is zij lid van de REC. Zij nam daarbij het lidmaatschap over van de Gereformeerde Kerken in Nederland, die in 1946 tot de oprichters behoorden.