Politie Midden- en West Brabant

Politie Breda waarschuwt voor diefstal tuinmeubilair

BREDA, 14 juli 2005

Politie Breda waarschuwt voor diefstal tuinmeubilair

BREDA: Dat het mooie weer niet alleen maar positieve kanten heeft, hebben 29 tuinliefhebbers de afgelopen weken aan den lijve ondervonden. Zij werden namelijk op enig moment in de periode sinds 1 mei beroofd van hun tuinmeubilair. In 17 gevallen betrof het een diefstal in Breda, op enige afstand volgden Etten-Leur (5x) en Bavel (4x). In Prinsenbeek, Zevenbergen en Rijsbergen werd in 1 geval een dergelijke diefstal gepleegd.

In vrijwel alle gevallen sloegen de daders s nachts hun slag. In een enkel geval werd ook een parasol of een barbecue ontvreemd. Tuinen en terrassen, die vrij kunnen worden betreden of slechts een lage tuinafscheiding hebben, lijken favoriet. Het dievengilde heeft het vooral gemunt op het duurdere meubilair.

De politie adviseert de eigenaren van tuinmeubilair hun eigendommen goed te beschermen. Met name tuinen van (half)vrijstaande woningen zijn vaak relatief gemakkelijk te betreden. Maar ook veel achtertuinen, die niet vrijaf te betreden zijn, blijken in de praktijk niet te zijn voorzien van een afsluitbare poort. Een deugdelijke beveiligingskabel kan soelaas bieden, hoewel bij de genoemde gedupeerden in een aantal gevallen ook zon kabel was aangebracht. Zogenaamde schriklichten kunnen de daden van het dievengilde zodanig in de schijnwerpers zetten dat zij eieren voor hun geld kiezen en de mogelijke buit verder ongemoeid laten.
Uiteraard blijft de beste methode het meubilair te verplaatsen naar een afsluitbare ruimte. Veel zomerliefhebbers blijken daarvoor in de praktijk na een zwoele zomeravond om begrijpelijke redenen echter weinig animo te hebben.

Auteur: Manon Ostendorf