Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

printversie

Waterschap sluit s nachts Manderssluis bij Dintelsas om blauwalgen buiten de deur te houden

Aanhoudende droogte en hogere temperatuur oorzaak groei blauwalgen

Waterschap Brabantse Delta sluit 's nachts de Manderssluis bij Dintelsas om het binnendrijven van blauwalgen in de Steenbergsche Vliet tegen te gaan. De stremming van de Manderssluis geldt voor onbepaalde tijd.
De droogte van de afgelopen dagen zorgt voor drijflagen van blauwalg op het Volkerak-Zoommeer. Door de overwegend westenwind en de lage stroming in de Vliet dreigen de algen deze rivier op te drijven. Door het sluiten van de Manderssluis bij Dintelsas stroomt al het water van de Mark via de Vliet naar het Volkerak-Zoommeer en krijgen de blauwalgen geen kans om binnen te drijven.

Stremming
Schepen varen via de Manderssluis vanuit het Vokerak-Zoommeer de Dintel op en omgekeerd. Vanaf heden is deze sluis op werkdagen gestremd voor het scheepvaartverkeer van 's avonds 22.00 uur tot 's morgens 06.00 uur. In de nacht van zaterdag op zondag is de sluis gestremd van 21.00 uur tot 09.30 uur. In de nacht van zondag op maandag is de sluis gesloten van 21.30 uur tot 06.00 uur.

Blauwalgen
Op het Volkerak-Zoommeer komen vooral 's zomers veel blauwalgen voor. Dat komt omdat er teveel voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water zitten. Blauwalgen zijn bacteriën die zowel aan de oppervlakte als in de diepere waterlagen voorkomen. Blauwalgen vervuilen het water, vooral als ze afsterven. Ze produceren dan giftige stoffen waar mens en dier ziek van kunnen worden. Wanneer de temperatuur daalt en het gaat regenen, dan verdwijnen de blauwalgen weer.
---