Gemeente Westerveld

14-7-2005
Kwaliteitsverbetering kern Uffelte van start

Volgende week begint de aannemer Oosterhuis B.V. uit Nijeveen in opdracht van de gemeente Westerveld aan de kwaliteitsverbetering van de kern van Uffelte. Naast het verbeteren van de wegen, het parkeren, het groen, de verkeersveiligheid en de speelvoorzieningen wordt het schone water van daken en straten gescheiden afgevoerd naar de grote vijver in het midden van het dorp.

Doel
Het doel van de werkzaamheden is tweeledig. Enerzijds moet de gemeente Westerveld voldoen aan wettelijke verplichtingen op het gebied van rioleringen. Anderzijds is een upgrading van het gebied rond de vijver wenselijk. In het definitieve ontwerp zijn beide aspecten meegenomen. De werkzaamheden bestaan in hoofdlijnen uit:

* afkoppelen hemelwater door aanleg gescheiden rioolsysteem;
* aanbrengen nieuwe bestratingen (wegen, voetpaden en parkeerplaatsen);

* upgrading vijver, incl. hekwerk en oevers;
* aanbrengen groenvoorzieningen;

* aanbrengen speelvoorzieningen;

* het aanbrengen van verkeersdrempels in de Zuidstraat;

het aanbrengen van een snelheidsremmend plateau en parkeerplaatsen nabij de openbare basisschool.

Interactieve planvorming
De gemeente Westerveld, het waterschap Reest en Wieden en Woonstichting Actium hebben het initiatief genomen voor de kwaliteitsverbetering. Om voldoende draagvlak te krijgen hebben de drie partijen er voor gekozen om in een vroeg stadium de omwonenden bij de plannen te betrekken. Door middel van informatieavonden en een enquête hebben de initiatiefnemers inzicht gekregen in de wensen en de knelpunten van de bewoners van het gebied. Vervolgens is het schetsontwerp samen met een bewonerscommissie verder uitgewerkt tot een definitief plan. Deze werkwijze is van beide zijden als positief ervaren en zal een vervolg krijgen tijdens het uitvoeringsproces.

Planning
Hoewel de bouwvak van regio Noord snel dichterbij komt, is het de bedoeling om in week 29 met de uitvoering te starten. Er wordt begonnen op de Liezenveenweg tussen de Schoolstraat en de Vijverlaan. Na de bouwvak van regio Noord, op 22 augustus, worden de werkzaamheden voortgezet. Uiteraard zal niet het hele gebied in één keer worden opgebroken, maar wordt in fasen gewerkt. De omwonenden worden van deze fasen door de gemeente op de hoogte gesteld. Het totale werk moet, in verband met verplichtingen naar de subsidieverstrekkende instanties, 1 december 2005 gereed zijn.

Subsidies
De totale kosten van de kwaliteitsverbetering in Uffelte worden geraamd op ⬠1,8 miljoen. Hiervan komt ⬠1,1 miljoen voor rekening van zeven verschillende subsidieverstrekkers. De gemeente Westerveld betaalt 700.000 euro mee. Naast woonstichting Actium en waterschap Reest en Wieden is de subsidie voor het project afkomstig van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing, van LEADER+, van de Stimuleringsbijlage Gebiedsgericht Beleid, van het Plattelandsontwikkelingsprogramma en het
Plattelandsontwikkelingsfonds.