Gemeente Wageningen

Stedelijke vernieuwing in Wageningen goed op weg

Het college van B&W van Wageningen heeft de eindverantwoording voor de stedelijke vernieuwing over de periode 2000-2004 vastgesteld. In dit verslag, opgesteld voor de provincie Gelderland, wordt ingegaan op de behaalde resultaten en verslag gedaan van de besteding van het budget. Het verslag wordt voorgelegd aan de provincie Gelderland, die dit budget voor de stedelijke vernieuwing beschikbaar stelt.

Inmiddels is eveneens bekend geworden dat de provincie voor de periode 2005-2009 opnieuw geld beschikbaar heeft gesteld voor de ontwikkeling van stedelijke vernieuwingsprojecten, waardoor ook Wageningen de komende jaren wederom in de gelegenheid wordt gesteld nieuwe projecten uit te voeren in de stad.

De doelstellingen die zijn vastgelegd in het Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing 2000-2005 zijn inmiddels reeds gehaald of in uitvoering. Projecten die in dit kader zijn uitgevoerd zijn bijvoorbeeld:

· de aanleg van de Rooseveltsingel (in uitvoering)
· het verbeteren van de openbare ruimte in het stadscentrum
· groot onderhoud aan huurwoningen in de Bloemenbuurt
· het verbeteren van entrees van diverse huurappartementen
· inbraakveiliger maken van woningen
· verbetering van de verkeersveiligheid door aanleg rotondes en instellen 30-km/uur zones

· de bouw van nieuwe welzijnsvoorzieningen als Buurtse Bocht en kinderdagverblijf de Belhamel

· het restaureren van monumenten

· de realisering van het project Kloosterstegen/Conventsteeg
· verplaatsen drukkerij Ponsen & Looyen van de Vijzelstraat naar de Nude

· behoud van de bioscoop in de stad
· en het uitvoeren van bodemsaneringen op woningbouwlocaties en in het stadscentrum

Daarnaast is het wijkgericht werken bevorderd om bewoners te betrekken bij de eigen wijk en hen te stimuleren zelf actief te zijn in de eigen buurt. In dat kader is Buurtbemiddeling opgestart en is bewonersparticipatie in planprocessen tot stand gekomen, zoals bijvoorbeeld in de Irenebuurt, Kolkakkerweg, de Bloemenbuurt en Patrimonium.

De nieuwbouw van woningen op inbreidingslocaties heeft vertraging opgelopen, maar er wordt hard gewerkt aan het op gang brengen van de woningbouwstromen. Samen met de Woningstichting wordt gewerkt aan de herstructurering van de Irenebuurt en de Kolkakkerweg. Het college is tevreden over de tot dusver gehaalde resultaten op het gebied van stedelijke vernieuwing in de afgelopen periode. Het verslag van de ontwikkelingen over de periode 2000 - 2004 wordt voorgelegd aan de provincie, die beslist over de definitieve verlening van de financiële middelen. Het gaat om een bedrag van 2,6 miljoen euro.

Onlangs is door de provincie Gelderland tevens bekend gemaakt dat Wageningen voor de periode 2005-2009 opnieuw in aanmerking komt voor een bijdrage uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. Deze bijdrage is bijna 1,4 miljoen euro en is bedoeld voor de uitvoering van het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing 2005-2009.

In de komende jaren is de gemeente Wageningen onder andere voornemens mee te werken aan het verbeteren van de woonomgeving Irenebuurt, het realiseren van een wijkcentrum in Wageningen-Oost, het beschikbaar stellen van wijkbudgetten voor bewoners ter verbetering van de eigen wijk, het verbeteren van de leefbaarheid en de veiligheid in de wijken en het uitvoeren van geluidssaneringen en bodemsaneringen. De genoemde projecten zijn onder andere voortgekomen uit de resultaten van de leefbaarheidsenquêtes die in 2004 zijn gehouden onder een groot deel van de Wageningse bevolking.
Meer informatie over het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing 2005-2009 is te vinden op
www.wageningen.nl/actueel/projecten