NEN


Hoeveel UV straling is er op uw werkplek?

Delft - Instrumenten zoals voor therapeutische of diagnostische doeleinden zenden vaak ultraviolette straling uit. Omdat dit mogelijk gevaarlijk is voor de werknemers, is het belangrijk om te weten hoeveel dit is. Met NEN-EN 14255-1, die dit jaar door NEN is gepubliceerd, kan de exacte dosis worden gemeten.

Ultraviolette straling kan schade veroorzaken aan ogen en huid. Langdurige straling vergroot bijvoorbeeld de kans op huidkanker. Dat geldt zowel voor staling door de zon als door straling van apparaten. Werkgevers zijn verplicht om voor een veilige werkomgeving voor hun werknemers te zorgen. Deze norm helpt ze daarbij. Werkgevers doen er daarom goed aan deze norm te raadplegen als ze op het punt staan een apparaat aan te schaffen dat UV kan uitstralen.

Deze norm bevat geen blootstellinglimieten. Deze zijn te vinden in nationale en internationale wetgeving, zoals ICNIRP (International Committee for Non Ionising Radiation Protection). De norm geeft wel aanwijzingen over de manier waarop een aantal zaken georganiseerd moeten zijn.
Zo is de norm te gebruiken als leidraad voor het opzetten van veiligheidsmetingen van klinische UV-bronnen (bijvoorbeeld PUVA- of UVB-cabines).

De volledige titel van deze Engelstalige norm is: NEN-EN 14255-1 Meting en beoordeling van blootstelling van personen aan incoherente optische straling - Deel 1: Ultraviolette straling uitgestraald door kunstmatige bronnen op de werkplek.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces:
mw. ir. Annet van der Horn, normalisatie-adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 345, e-mail: annet.vanderhorn@nen.nl.