Politie Groningen

Persberichten donderdag 14 juli 2005

Provincie Groningen 14-07-2005 -

Groningen: schennispleger aangehouden
De politie heeft woensdagavond een 47-jarige inwoner van Groningen aangehouden voor openbare schennis. De man stond zichzelf in het Sterrebos in Groningen te bevredigen. Een bezoekster van het park die daar getuige van was waarschuwde de politie die de man even later in het Sterrebos kon aanhouden. De man heeft een bekentenis afgelegd. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: verkeerscontrole Beijum
Tijdens een verkeerscontrole in Beijum zijn woensdag een aantal bekeuringen uitgedeeld. Voornamelijk werd gelet op gedrag van bromfietsers. De bekeuringen werden onder meer uitgeschreven voor het maken van een wheely op een bromfiets, te hoog vermogen (4), geen helm dragen (3), bromfiets niet verzekerd, geen bromfietscertificaat, het negeren van een inrijverbod en niet aanwezig zijn van een goedkeuringsnummer op een bromfiets. Tevens werd op de Lichtboei in Lewenborg een snorfiets uit het verkeer genomen die als gestolen te boek stond. De 22-jarige eigenaar bleek de snorfiets niet verzekerd te hebben. De politie maakt proces-verbaal op.

Haren: toezicht Paterswoldsemeer
De politie heeft woensdag op het Paterswoldsemeer enkele bekeuringen uitgedeeld aan watersporters. Een 19-jarige Stadjer en een 37-jarige inwoner van Assen bleken niet in het bezit te zijn van een vaarbewijs, terwijl dit voor het vaartuig waar ze gebruik van maakten wel noodzakelijk was. (125 Euro). Een 59-jarige inwoner van Paterswolde kreeg een bekeuring voor te snel varen (60 Euro). Verder werden nog een aantal watersporters gewaarschuwd voor onvoorzichtig gedrag en het niet bij zich hebben van de juiste papieren. De politie zal de komende tijd intensiever controleren op het Paterswoldsemeer, waarbij in principe verbaliserend zal worden opgetreden tegen overtredingen.

Groningen: zakkenroller aangehouden door omstanders
Een 34-jarige zakkenroller is woensdagmiddag aangehouden door drie omstanders die min of meer getuige waren geweest van de diefstal van een portemonnee uit de tas van een 34-jarige vrouw uit Groningen. Het voorval gebeurde op de Eikenlaan in de stad. De verdachte, een man zonder bekende verblijfplaats, rende na de diefstal weg naar een parkje. Daar werd hij tegengehouden door inwoner van Veendam die zag dat twee anderen de verdachte achterna zaten. Daardoor kon de 34-jarige man worden aangehouden. Hij is door de politie overgenomen en voor nader onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Omdat het een vreemdeling betrof zonder bekende status zal hij in vreemdelingenbewaring gaan.

Termunten: auto in de sloot
Een 19- en een 15-jarige inwoner van Appingedam zijn gistermiddag licht gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de De Bongiusweg in Termunten. De 19-jarige bestuurder was vermoedelijk door een stuurfout met zijn auto in een links van de weg gelegen sloot beland. Hij en zijn 15-jarige passagier werden met een ambulance naar het ziekenhuis in Delfzijl gebracht. Daar werd vastgesteld dat beiden geen ernstig letsel hadden opgelopen. De politie heeft een onderzoek naar de toedracht van het ongeluk uitgevoerd. De auto is vermoedelijk rijp voor de sloop.

Onderdendam: camper glijdt water in
Bedoeld als een hoffelijk gebaar naar een medeweggebruiker, eindigde gistermiddag voor de inzittenden van een camper in Onderdendam in een ontnuchterend einde van een ritje. De 36-jarige bestuurster van de camper, afkomstig uit Achlum, reed vanwege onbekendheid met de omgeving en de slechte gesteldheid van de Winsumerweg zon 50 kilometer per uur. Een vlak achter haar rijdende vrachtwagenbestuurder maakte al claxonnerend duidelijk dat hij sneller wilde. De vrouw stuurde daarom de camper deels op een inrit en deels in de berm om ruimte te maken. Het geheel bleek echter te steil zodat de vakantiewagen zijwaarts in de sloot gleed. Een van de drie inzittende kinderen moest door een arts aan een snijwond worden behandeld. De camper werd door een bergingsbedrijf op het droge getakeld.

Marum: rijbewijzen kwijt
Een 30-jarige automobilist uit Leek en een 27-jarige automobilist uit Groningen konden gisteravond hun rijbewijs bij de politie inleveren. De mannen werden op de autosnelweg A7 bij Marum tijdens een snelheidscontrole met de laser geklokt op respectievelijk 191 en 190 kilometer per uur, bij een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur.Tegen beide bestuurders is proces verbaal opgemaakt.

Delfzijl: veel fout bij automobilist
Een 24-jarige automobilist uit Delfzijl werd gisteravond in zijn woonplaats betrapt op rijden onder invloed. Op het politiebureau bleek daarnaast dat de man nog voor ruim 450 euro aan verschillende boetes open had staan. Daar kwam een nieuwe boete van 865 euro voor het opnieuw rijden onder invloed overheen. Van de man was vorig jaar wegens hetzelfde delict het rijbewijs ingevorderd. Sinds maart mocht hij weer achter het stuur. Hij scoorde nu een promillage van 0,8.

Rasquert: automoblist gelanceerd
Een 21-jarige automoblist uit Winsum belandde afgelopen nacht in het ziekenhuis nadat hij met zijn wagen in Rasquert van de weg was geraakt. De man reed over de Hammelandsterweg, raakte door tot nu toe onduidelijke reden uit de koers en botste tegen een damwand. De wagen werd daarbij gelanceerd waarna het voertuig verderop op een hek tot stilstand kwam. De man werd met letsel aan zijn gezicht in het ziekenhuis opgenomen. Daar werd in verband met vermoed alcoholgebruik een bloedproef afgenomen. s Mans auto is waarschijnlijk total loss.

Waterhuizen: ernstig gewond bij bedrijfsongeval
Een 38-jarige inwoner van Zuidbroek raakte gisterochtend ernstig gewond bij een bedrijfsongeluk op een scheepswerf in Waterhuizen. De man werd bovenop de giek van een kraan geraakt door een deel van de installatie. Hij liep daarbij zeer ernstig letsel op aan een voet. Bovendien brak hij een been. Het duurde twee uur voordat een hoogwerker de man uit de 35-meter hoge kraan kon halen. De Arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Veendam: door het lint
De politie had gisteren de handen vol aan een 28-jarige Veendammer. De man stond in het centrum van Veendam mensen uit te schelden en Heil Hitler te roepen. Toen de politie daarover de man aansprak, meldde een omstander dat de Veendammer kort ervoor zijn telefoon had gestolen. Tijdens de aanhouding smeet de man de bedoelde GSM weg en ging door het lint. In de politieauto bedreigde hij de agenten met de dood. In het politiebureau zag hij kans om enkele vernielingen aan te richten. Hij werd uiteindelijk op het hoofdbureau in Groningen ter ontnuchtering ingesloten. Ook in het hoofdbureau bracht hij opnieuw de Hitlergroet. Tegen de Veendammer wordt proces-verbaal opgemaakt wegens vernieling, diefstal, racisme, bedreiging en wederspannigheid.

Oude Pekela: veel te hard
Een automobilist vestigde gisteren in Oude Pekela de aandacht op zich van de politie door met hoge snelheid door de bebouwde kom te rijden. Op het Zuiderveen, tussen Oude Pekela en Winschoten, werden door de bestuurder, een 19-jarige Pekelder, snelheden gehaald tegen de 160 kilometer per uur. Uiteindelijk werd een formeel gemiddelde van 140 kilometer vastgesteld, 60 kilometer te snel. De man mocht ter plaatse zijn rijbewijs inleveren.