Gemeente Echt-Susteren


Gemeente controleert hondenbelasting

Iedere houder van één of meerdere honden, woonachtig in de gemeente Echt-Susteren, is belastingplichtig voor de hondenbelasting. Het is jaren geleden dat in de voormalige gemeenten Echt en Susteren een controle heeft plaatsgevonden op het bezit van honden. In onze nieuwe gemeente Echt-Susteren is nog helemaal geen controle uitgevoerd. Hoewel het merendeel van de hondenbezitters in de gemeente Echt-Susteren hun hond(en) hebben aangemeld, is het toch noodzakelijk om een controle te laten uitvoeren. Binnenkort wordt hiermee begonnen in onze gemeente.

Wijze van controleren

De controle bestaat uit het huis-aan-huis bezoeken in de gehele gemeente. De controleur (hij moet zich altijd kunnen legitimeren met een legitimatiebewijs verstrekt door de gemeente Echt-Susteren) heeft een looplijst of computerbestand bij zich met de reeds bekende honden en gaat na of er een of meerdere honden worden gehouden.

De controleur belt aan en vraagt of er op dit adres de bewoner één of meerdere honden houdt. Als deze vraag bevestigend wordt beantwoord dan maakt hij hiervan aantekening op de looplijst. De controleur overhandigt de bewoner een aangifteformulier indien het hondenbezit niet op de looplijst voorkomt. De bewoner dient het formulier in te vullen en terug te sturen aan de gemeente.

Indien de controleur niemand thuis aantreft en hij vermoedt dat er wel een hond wordt gehouden, dan laat hij een formulier van de gemeente achter dat de bewoner kan terugsturen. Dit kan een aangifteformulier zijn. De gemeente kan dan besluiten, ook in de gevallen dat het formulier niet wordt teruggestuurd, uit eigener beweging een aanslagbiljet te verzenden.

Tarieven hondenbelasting

De tarieven hondenbelasting 2005 bedragen: 28,58 voor de eerste hond, 43,56 voor de tweede en volgende hond en 92,57 voor het houden van een kennel. In Dagblad De Limburger van 29 juni 2005 staan de bedragen vermeld voor 2006 en 2007. Het betreft een voorstel van het college van burgemeester en wethouders waarover de gemeenteraad in november 2005 nog een besluit moet nemen. Dit is dus nog niet zeker. De voorgestelde verhoging resulteert in de volgende bedragen voor 2006: 36, voor de eerste hond, 54,-- voor de tweede en volgende hond en 216, voor het houden van een kennel. De tarieven voor 2007 (respectievelijk 42,, 63, en 252,--) dienen eind 2006 door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Inlichtingen

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Financiën van de gemeente Echt-Susteren (telefoonnummer 0475 47 87 49).