Kenniscentrum voor uiterlijke verzorging (KOC)

Bestuursbesluit Erkenningsregeling

Goed beroepsonderwijs is de motor van het bedrijfsleven. In de uiterlijke verzorging volgen trends en ontwikkelingen elkaar snel op. Het beroepsonderwijs moet voortdurend innoveren om aansluiting met de arbeidsmarkt te houden. Vanuit dit perspectief wordt er hard gewerkt om te komen tot competentiegericht beroepsonderwijs. Dit houdt in dat ook de erkenningsregeling voor leerbedrijven zal veranderen.

De verantwoordelijkheid voor deze verandering ligt bij het bestuur van de Stichting KOC Nederland, waarin o.a. de sociale partners uit de kappersbranche vertegenwoordigd zijn (ANKO, FNV en CNV). In de afgelopen bestuursvergadering is inmiddels over een nieuwe regeling gesproken. Deze is echter nog niet geheel gereed, maar per 1 januari 2006 zal een nieuwe, eigentijdse erkenningsregeling van kracht worden. Deze zal vooral gericht zijn op een verdere kwaliteitsontwikkeling van het leerbedrijf. Dat daarbij een deskundige praktijkopleider van groot belang blijft spreekt voor zich. Iets waar KOC graag bij helpt, want de kwaliteit van een leerbedrijf blijft een voorwaarde om de erkenning te behouden of te verkrijgen.

Het bestuur van KOC heeft vooruitlopend op de nieuwe regeling besloten in de maanden augustus t/m december 2005 één van de huidige erkenningsvoorwaarden aan te passen. Het gaat hierbij om de onderhoudsplicht voor leerbedrijven om deel te nemen aan de door KOC georganiseerde workshops. Het betreft hier de workshops: Doelgericht trainen en opleiden in de salon - Werving en selectie van leerlingen
- Vaktechniek in beweging - Beoordelen van leerlingen en Arbeidsomstandigheden.

Ondanks het wegnemen van deze verplichting is het zeer nuttig om de deskundigheid en kennis verder te blijven ontplooien. KOC blijft dan ook de eerder genoemde workshops organiseren. Workshops die samen met deskundigen uit het bedrijfsleven zijn ontwikkeld en die bijdragen tot een goede begeleiding en ontwikkeling van leerling(en), waardoor deze snel en goed inzetbaar zijn in de salon.

Aan personen die zich hebben ingeschreven voor één van de genoemde workshops voor het najaar 2005 zal apart schriftelijk worden gevraagd of ze deze inschrijving willen handhaven. Men krijgt hier op korte termijn nader bericht over. Zodra de nieuwe erkenningsregeling bekend wordt, zullen wij de betrokkenen tijdig in kennis stellen.

Mocht u als lezer naar aanleiding van de inhoud van dit nieuwsartikel nadere informatie wensen dan kunt u contact opnemen met uw opleidingsadviseur of met de afdeling relatieservice van KOC.

Namens het bestuur van de Stichting KOC Nederland