AutoRai

Print

Suzuki Swift veilig voor voetgangers

(14-7-2005)
De Suzuki Swift heeft in de jongste EuroNCAP-botsproeven voor voetgangersveiligheid de hoogste score behaald. In de compacte klasse is de Swift van de dertien geteste nieuwe autoâs de enige auto die op het onderdeel voetgangersveiligheid drie van de vier sterren heeft gekregen.

De Europese organisatie EuroNCAP heeft de resultaten van de botsproeven onlangs gepresenteerd. Sinds enkele jaren kijkt deze onafhankelijke onderzoeksinstantie niet alleen naar inzittenden-bescherming, maar ook naar de kans op ernstig letsel voor voetgangers bij een aanrijding. âDit is een goede prestatie van Suzukiâ, aldus EuroNCAP in een commentaar op het resultaat. Volgens de onderzoekers is dat vooral te danken aan de constructie van de bumper en de voorzijde van de motorkap: die verkleinen de kans op ernstig hoofdletsel.

Kanjer in veiligheid
De Suzuki Swift is rondom een kanjer in veiligheid, want ook met de bescherming van inzittenden bij aanrijdingen van voren en van opzij nestelt hij zich in de bovenste regionen van zijn klasse. EuroNCAP kende de Suzuki voor de protectie van kinderen drie sterren toe. De Swift beschikt over de benodigde bevestigingspunten voor ISOFIX-veiligheidszitjes. Voor de bescherming van volwassen inzittenden kreeg de Suzuki vier van de vijf maximaal te behalen sterren. âDe Swift zet gewoonweg een prima totaalresultaat neer. De carrosserie blijkt extreem sterk, waardoor het passagierscompartiment bij een frontale botsing opmerkelijk weinig vervormdâ, aldus EuroNCAP in zijn eindoordeel.

De goede testresultaten komen niet geheel onverwacht. Suzuki heeft de nieuwe Swift een arsenaal aan veiligheidsvoorzieningen meegegeven. Hij is om te beginnen voorzien van een robuuste carrosseriestructuur met kreukelzones voor en achter. In de portieren zitten stalen profielen die bescherming bieden bij een aanrijding in de flank. Bij een frontale botsing schuift het stuurwiel weg van de bestuurder en de pedalen breken af om ernstig beenletsel te voorkomen. De deurstijlen en dakranden zijn bekleed met schokdempend materiaal.

Verder is de Swift uitgerust met airbags voor de bestuurder en de passagier en met gordelspanners en spankrachtbegrenzers. Zij- en gordijnairbags zijn standaard op een aantal uitvoeringen van de Swift. Belangrijker nog echter is het voorkomen van een aanrijding. Daarom beschikt de Suzuki Swift over een anti-blokkeerremsysteem (ABS) met elektronische remkrachtverdeling (EBD) en een remassistent (BAS), zodat de auto bij een noodstop de kortst mogelijke remweg bereikt. Het voorkomen van een aanrijding is per slot van rekening nog altijd de beste bescherming, want dan is er gewoonweg geen kans op letsel.