Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard

voor wateraanvoer

Waterschappen in West-Nederland sluiten akkoord voor wateraanvoer

Schieland en de Krimpenerwaard heeft op 4 juli samen met de hoogheemraadschappen van Rijnland en Delfland en Rijkswaterstaat Utrecht een waterakkoord gesloten.

Dit waterakkoord moet ervoor zorgen dat er tijdens langdurige droogte voldoende water beschikbaar is in West-Nederland. Vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek wordt het water vervoerd naar Schieland en de Krimpenerwaard, Rijnland en Delfland.

Het `Waterakkoord Kleinschalige Wateraanvoervoorzieningen Midden-Holland' (KWA) regelt dat bij langdurige droogte de hoogheemraadschappen over voldoende water kunnen blijven beschikken. Dit water wordt via drie routes vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek naar Bodegraven gevoerd.

Tot dusver regelden de betrokken waterschappen en Rijkswaterstaat de aanvoer op basis van de beheersovereenkomst uit 1989. De Wet op de Waterhuishouding schrijft nu een waterakkoord voor. Aan de hand van de ervaringen in 2003 is dit akkoord geactualiseerd en aangescherpt. De partijen verbinden zich ertoe gezamenlijk zorg te dragen voor de watervoorziening in West-Nederland.

ondertekening-kwa_klein.jpg (7 Kb)
Op de foto van links naar rechts: De heren Van Vliet (Rijkswaterstaat Utrecht), Van der Burg (Delfland), Ypma (De Stichtse Rijnlanden), Togtema (Rijnland) en Kienhuis (Schieland en de Krimpenerwaard). Op de achtergrond het gemaal De Aanvoerder, dat speciaal gebouwd is voor de wateraanvoer.