Ingezonden persbericht


Persbericht

Rampenbestrijding in Kennemerland beter door één regionaal rampenplan

Haarlem - De regio Kennemerland werkt voortaan tijdens een crisis of ramp met één rampenplan . Dit rampenplan geldt voor alle gemeenten in de regio Kennemerland en vervangt alle aparte gemeentelijke rampenplannen. Alle gemeenten in de regio spreken hiermee dezelfde 'taal' in hun rampenbestrijding en organiseren op een eenduidige wijze hun rampenbestrijding. Misverstanden door verschillen in rampenplannen worden hiermee voorkomen. Ook hebben de hulpverlenende diensten zoals brandweer, politie en GGD hier profijt van.

Achtergrond
In 2004 is de wetgeving voor de voorbereiding op de rampenbestrijding veranderd. De lessen uit de rampen in onder meer Enschede en Volendam hebben nieuwe eisen gesteld aan die voorbereiding. Zo moesten alle gemeenten voor 1 juli 2005 hun rampenplannen aanpassen of vernieuwen. Elke gemeente in Kennemerland had tot voor kort een eigen plan. Dat is nu vervangen door een plan dat geldt voor alle gemeenten. Het regionale rampenplan sluit ook aan op de al langer bestaande regionale samenwerking ten tijde van een crisis of ramp. Tijdens een crisis of ramp wordt nu al gewerkt vanuit het Regionale CrisisCentrum (RCC) in Haarlem, ook als de ramp of crisis zich binnen de grenzen van een gemeente voltrekt. De burgemeester van de getroffen gemeente geeft in het RCC leiding aan de bij de bestrijding betrokken hulpdiensten en gemeentelijke diensten. Deze werkwijze versterkt de aansturing van deze diensten. Als de ramp zich uitstrekt over meerdere gemeenten, dan wordt de crisisstaf makkelijk uitgebreid met de andere betrokken burgemeesters. Een adequate bestrijding van rampen en crises is hierbij gebaat. Deze werkwijze maakt de regio Kennemerland bijzonder in Nederland. Op 7 juli heeft het Algemeen Bestuur van de HulpverleningsDienst Kennemerland het Rampenplan Kennemerland goedgekeurd. Met het vaststellen van een regionaal rampenplan bekrachtigen de tien betrokken gemeenten dat zij in de rampenbestrijding gezamenlijk optrekken, onverlet de wettelijke kaders, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

Veiligheidsregio
Het Veiligheidsbureau Kennemerland van de HulpverleningsDienst Kennemerland heeft het rampenplan opgesteld in nauwe samenwerking met de gemeenten in Kennemerland. In het Veiligheidsbureau Kennemerland werken de disciplines GGD, regionale brandweer en politie samen om de veiligheid door een adequate rampenbestrijding en crisisbeheersing vorm te geven. Het Veiligheidsbureau is een zichtbare stap in de richting van de toekomstige veiligheidsregio Kennemerland.

14 juli 2005

---

Noot voor de redactie,