Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 224

datum: 14 juli 2005

Aftrap met Het melkmeisje van Johannes Vermeer

Archeologische vondsten: goed uit de verf

In de zomermaanden is een replica van Het melkmeisje van Johannes Vermeer te zien in het Archeologisch Centrum van de gemeente Amersfoort. Samen met allerlei bijpassende Amersfoortse bodemvondsten vertelt dit schilderij het verhaal van het leven in Amersfoort in de zeventiende eeuw.

Met behulp van schilderijen en prenten is het vaak mogelijk om de vondsten in hun historische omgeving te laten zien. Andersom maken archeologische vondsten het geschilderde verleden tastbaar. Met deze gedachte in het achterhoofd heeft het Archeologisch Centrum een geslaagde opvolger voor de Vondst van de maand gevonden: Goed uit de verf. Niet langer staat één enkele vondst centraal - zoals bij Vondst van de maand - maar een groepje bij elkaar horende vondsten, zoals die vroeger in een interieur te vinden waren. Het schilderij toont de omgeving, het decor waarin en hoe deze voorwerpen gemaakt en gebruikt werden.

Het melkmeisje

De zomermaanden lenen zich uitstekend voor de aftrap van Goed uit de verf met een replica van een - ook bij toeristen - zeer bekend schilderij: Het melkmeisje, geschilderd door Johannes Vermeer. Dit schilderij toont een scène uit het midden van de zeventiende eeuw: een keukenmeid giet rustig en geconcentreerd melk vanuit een kan in een kookpot. Deze alledaagse scène zou zich ook in Amersfoort kunnen hebben afgespeeld: allerlei vergelijkbare voorwerpen zijn bij opgravingen in de binnenstad aangetroffen. De kleding, de kleuren, het gebroken glas in lood, de spijkers en zelfs de tegeltjes met een te dik engeltje erop zijn ook uit de Amersfoortse bodem opgegraven.

Goed uit de verf, het Melkmeisje van Johannes Vermeer is tot in de herfst te zien bij het Archeologisch Centrum aan de Langegracht 11, op woensdag tussen 14.00 en 16.30 uur. De toegang is gratis.

Het Archeologisch Centrum

Behalve Goed uit de verf is in het Archeologisch Centrum ook een expositie te zien van vele voorwerpen uit de Amersfoortse bodem, net als een deel van de binnenwerkzaamheden: diverse medewerkers zijn bezig met hun restauratie- en conservatiewerkzaamheden. Verder kan iedereen langskomen die meer wil weten over eigen vondsten, archeologische opgravingen in en om Amersfoort of andere archeologische zaken. Het Archeologisch Centrum is iedere woensdag tussen 14.00 en 16.30 uur geopend. Adres: Langegracht 11, Amersfoort, telefoonnummer: 463 77 97.

Informatie: Faouzzia Zaghdoud, communicatieadviseur SOB gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 47 82 of e-mail f.zaghdoud@amersfoort.nl of het Archeologisch Centrum, telefoon 033 463 77 97 of e-mail archeologie@amersfoort.nl .


---- --