D66

Vragen van het lid Koser Kaya (D66) aan staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over cursussen voor volgens de Arbowet verplichte `preventiemedewerkers'.

1
Is het u bekend dat veel bedrijven momenteel worden benaderd met aanbiedingen voor cursussen voor zogenaamde `preventiemedewerkers', en dat hierbij bijvoorbeeld door het bedrijf OSV (Ondersteuningsburo Sociale Verzekeringen) de suggestie wordt gewekt dat het volgen van zo'n cursus verplicht is? (zie bijvoorbeeld
http://www.mitex.nl/index.cfm/3,833,html en
http://www.horeca.org/smartsite.dws?id=36528)

2
Kunt u bevestigen dat de volgens de Arbowet per 1 juli 2005 verplichte preventiemedewerker geen cursus tot preventiemedewerker hoeft te volgen?

3
Vindt u het wenselijk dat preventiemedewerkers een cursus volgen? Vindt u het niet onwenselijk dat werkgevers hiermee op kosten van vele honderden euro's per cursus worden gejaagd?

4
Wat vindt u ervan dat zelfs éénmansbedrijven en zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) worden benaderd door cursusaanbieders?

5
Wat gaat u doen om te voorkomen dat bedrijven door cursusaanbieders op deze manier op het verkeerde been worden gezet? 13-7-2005 12:51