Ingezonden persbericht


Persbericht

14 juli 2005

Vijftien metselaars werken mee aan TNO onderzoek

Nieuwe modellen metseltroffel op bouwplaats getest

In Arnhem vond op 12 juli de eerste praktijktest plaats van twee nieuwe, innovatieve metseltroffels. Het betreft twee prototypes, die TNO heeft ontwikkeld in opdracht van WERKGOED (Arboconvenant Bouw). Doel ervan is om de pols- en armbelasting van metselaars te verminderen. Op de bouwplaats verrichtten onderzoekers van TNO metingen aan polsen en armen van de metselaars en legden de werkwijze vast op beeld. De resultaten van het onderzoek worden bekend gemaakt op de WERKGOED slotmanifestatie. Het eindproduct is een kant-en-klaar ontwerp voor een nieuwe metseltroffel die leveranciers in productie kunnen nemen.

De prototypes zien er heel anders uit dan de huidige metseltroffel, die door de eeuwen heen nauwelijks veranderd is. Belangrijkste innovatie is dat het handvat boven het metselblad staat, waardoor de onderarmspieren minder belast worden bij het opsteken en opscheppen. Bovendien zorgt het ervoor dat de arm minder overstrekt wordt tijdens het specie spreiden. Zo wordt het risico op klachten aan pols, arm en schouder fors verminderd.

Testen en meten

De eerste van vier praktijktesten vond plaats op bouwlocatie De Schuytgraaf in Arnhem. Op deze bouwplaats hebben twee metselaars van bouwbedrijf De Veluwezoom een aantal dagen met de prototypes gewerkt. De troffels zijn door de metselaars beoordeeld op aspecten als gebruiksgemak, functionaliteit en productiviteit. Vervolgens hebben onderzoekers Lottie Kuijt en Elsbeth de Korte van TNO de werkwijze op beeld vastgelegd. Tot slot werd gemetseld met de troffels, waarbij goniometers op de arm en schouder van de metselaars geplaatst waren. Deze goniometers registreren houdingen van gewrichten. Dit geeft een indicatie van de belasting van onderarm, pols en schouder.

CAD-tekening en specificaties

Er zijn nog drie praktijktesten gepland op bouwlocaties in Oegstgeest, Tilburg en Amsterdam. In totaal doen vier bouwbedrijven en vijftien metselaars mee aan het onderzoek. De resultaten worden bekendgemaakt op de slotmanifestatie van WERKGOED in Harderwijk op 23 en 24 september. Het eindproduct is een CAD-tekening en specificaties voor een nieuwe metseltroffel, waarmee leveranciers direct aan de slag kunnen. WERKGOED stelt de branche op die manier in staat zonder hoge ontwikkelkosten een nieuw product op de markt te brengen, dat de fysieke belasting van metselaars reduceert.

Arboconvenant Bouw

WERKGOED is de projectnaam van het Arboconvenant Bouw, waarmee de werkgeversorganisatie Bouwend Nederland, de vakbonden FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen gezond werken in de bouw stimuleren. Het convenant loopt van oktober 2001 tot oktober 2005.

Fotobijschriften:

(5078) De twee prototypes en een bestaand model metseltroffel.

(5099) Onderzoeker Lottie Kuijt van TNO meet belasting bij metselaar Th. Donkers van De Veluwezoom.

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie:

Van de meegestuurde foto's zijn HR-afbeeldingen beschikbaar. U kunt deze opvragen via onderstaand telefoonnummer of emailadres.

Voor meer informatie over WERKGOED kunt u kijken op www.werkgoed.nl of contact opnemen met communicatieadviesbureau DeJong&Verder, tel. (0344) 65 25 20, info@dejongev.nl.