BNN

Persbericht

Hilversum, 14 juli 2005

JONGEREN TEVREDEN, OPTIMISTISCH EN TOLERANT

Uit onderzoek van BNN in samenwerking met jongeren-onderzoeksbureau Qrius, onder 251 jongeren van 15 tot en met 30 jaar, is gebleken dat jongeren tevreden, optimistisch en tolerant in het leven staan. Zo voelt 72% van de jongeren zich veilig op straat, vindt 94% dat een homo als leraar of baas moet kunnen, gaat 68% met plezier naar school of werk en snapt 57% dat als je fiets gejat is je er een terug (laat) jat(ten). Daarnaast geven zij zichzelf gemiddeld het schoolcijfer 7.3.

BNN vindt het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat jongeren bezighoudt en daar haar programmabeleid op af te stemmen. Aan de hand van stellingen is gepolst hoe jongeren tegen een tiental onderwerpen uit het dagelijks leven aankijken.

Opvallend resultaat is dat - alle campagnes ten spijt - 50% het kopiÎren van CD's of DVD's geen diefstal vindt. Daarnaast wordt de belangrijke rol van mobiel en internet onder jongeren bevestigd. 49% kan niet leven zonder mobieltje, 66% heeft liever een goede computer met internet dan een TV op zijn of haar kamer.

In de categorie 'tolerant' geeft 65% aan dat identificatieplicht okÈ is, vindt 60% dat je het zelf moet weten als je drugs wilt gebruiken en is 46% het oneens met de stelling dat hoofddoekjes op het werk of op school niet okÈ zijn. Vloeken is okÈ volgens 43% van de jongeren, 45% vindt vloeken op TV geen probleem.

In de categorie 'optimistisch en tevreden' is 49% trots op Nederland en gaat 68% met plezier naar school. Hoewel het gemiddeld schoolcijfer dat jongeren aan zichzelf geven een 7.3 is, voelt 62% zich wel eens onzeker en voelt 64% zich wel eens onaantrekkelijk. 77% voelt zich wel eens gestresst.

Meer informatie: BNN Communicatie
Marion van Dam, tel: 035-6555321, e-mail: marion.van.dam@bnn.nl