Provincie Overijssel

Provincie en gemeente zoeken oplossing voor ambulances in Olst

De provincie Overijssel en de gemeente Olst-Wijhe gaan samen een oplossing zoeken voor de lange aanrijdtijden van de ambulances in Olst. Dat hebben gedeputeerde Ranter (Zorg en Participatie) en wethouder Otterloo-Ripperda van de gemeente Olst-Wijhe afgesproken. De komende week gaan zij in gesprek met de gemeente Deventer en met de zorgverzekeraars en de regionale ambulancevoorzieningen.

In opdracht van de provincie heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onderzoek gedaan naar de structurele overschrijdingen van de aanrijdtijden van de ambulances in Olst en Bathmen. Uitgangspunt is dat bij een spoedrit de ambulance binnen 15 minuten na melding ter plaatse is. Het RIVM heeft onderzocht waar de knelpunten liggen in de aanrijdtijden en wat de oorzaken daarvan zijn. De onderzoekers hebben ook suggesties gedaan om het aantal overschrijdingen te verminderen.

Uit het onderzoek blijkt dat de aanrijdtijd vanuit de huidige standplaats in Deventer naar Bathmen en naar Olst lang is. De overschrijdingen worden veroorzaakt door te lange rijtijden (langer dan 13 minuten), maar in de meeste gevallen blijkt dat ook de meld- en uitruktijd (2 minuten) wordt overschreden.

Ranter: "We gaan op zeer korte termijn, samen met de gemeente, praten met de zorgverzekeraar en ambulancediensten over de onderzoeksresultaten en mogelijke oplossingen". Wethouder Otterloo: "Ik hoop dat we met elkaar kunnen komen tot een haalbare oplossing voor de overschrijdingen van de rijtijden. Want er ligt wel een probleem, dat heeft het onderzoek duidelijk gemaakt."

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel