FNV

Sanering van 400 banen testcase voor deal met ING

De voorgenomen sanering van vierhonderd banen bij de afdeling IT Infrastructure van ING is een testcase voor de afspraken over werkzekerheid die in de nieuwe cao zijn vastgelegd. Zo reageert FNV Bondgenoten op de woensdag aangekondigde reorganisatie. "We verwachten nog veel meer verlies aan werkgelegenheid", zegt vakbondsbestuurder Jan Paul Veenhuizen. "ING moet nu laten zien dat waargemaakt wordt wat met de vakbonden over de begeleiding van werk naar werk is afgesproken."

Bank/verzekeraar ING bestudeert de mogelijkheden om met minder mensen hetzelfde werk te doen of werk uit te besteden, binnen en buiten Nederland. Naar verwachting zijn hier nog duizenden arbeidsplaatsen mee gemoeid.

Eind juni sloot FNV Bondgenoten een principeakkoord over een nieuwe cao voor de 35 duizend werknemers. Afgesproken is dat ING (onder meer Postbank en Nationale Nederlanden) bij komende reorganisaties voor iedere boventallige binnen of buiten het concern een andere baan zoekt.

"Dit is een zeer belangrijke afspraak voor alle medewerkers", vindt vakbondsonderhandelaar Leo Vlek. "Waar veel onzekerheid bestond kunnen mensen nu met een geruster hart naar de toekomst kijken."

Eerder al had FNV Bondgenoten in een open brief aan topman Tilmant zijn zorgen over de werkgelegenheid bij bank en verzekeraar kenbaar gemaakt.