Gemeente Oss


14/7/2005 - Grondwatersanering winkelcentrum De Ruwert

null

In de omgeving van winkelcentrum De Ruwert is een grondwaterverontreiniging met tetrachlooretheen (PER) aanwezig. Het winkelcentrum en de voormalig chemisch wasserij (stomerij) ter hoogte van de Sterrebos 21 zijn in oktober 1977 volledig verwoest door brand. Tijdens de brand is de voorraad PER van de wasserij verloren gegaan en met het bluswater in de bodem terecht gekomen. PER werd vroeger gebruikt als proceswater bij het stomen van kleding en diende als ontvettingsvloeistof.

Vanuit het provinciaal bodemsaneringsbudget (Wbb budget) is er door de provincie in oktober 1993 een onderzoek uitgevoerd, dat later in opdracht van de gemeente is voortgezet. De onderzoeken hebben zo'n tien jaar in beslag genomen, waarbij van 1998 tot 2002 gericht onderzoek is verricht naar de omvang. Aan de hand van een saneringsonderzoek is de keuze gemaakt om een biologische grondwatersanering uit te voeren.

De gemeente is nu gestart met de sanering van de verontreinigde bodem. Voor meer informatie over de sanering, de planning en alle achtergronden kunt u het volledige plan raadplegen.