Ingezonden persbericht


Persbericht

Tiel, 14 juli 2005

HBM komt met nieuwe versie van Catman Professional

Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM), één van de toonaangevende producenten van meet- en weegapparatuur, heeft onlangs een nieuwe versie van de catman® Professional software op de markt gebracht. Met versie 5.0 kunnen gebruikers van HBM meet- en testapparatuur de meetgegevens nog gemakkelijker verzamelen, analyseren en verwerken.

Versie 5.0 van catman® Professional is vooral ontwikkeld om ook minder ervaren en incidentele gebruikers in staat te stellen snel meetresultaten te genereren en te verwerken. De schermlay-out en de grafische interface zijn zo ontworpen, dat de software nog eenvoudiger te gebruiken is. De meetkanalen, die gevisualiseerd moeten worden, kunnen simpelweg in templates als digitale indicatoren, staafdiagrammen of XY-grafieken gesleept worden. Daardoor kunnen realtime meetoverzichten verkregen worden en kunnen de gegevens ook veel sneller in overzichten en documentatie worden verwerkt.

Ook is er een nieuwe datamanagement functie aan de software toegevoegd. Die geeft een gedetailleerde beschrijving van de data en maakt gebruik van testparameters om het terugzoeken van meetgegevens in een later stadium gemakkelijker te maken. Zowel incidentele meetgegevens als series van meetgegevens kunnen voorzien worden van vrij te definiëren testparameters, zoals de naam van de betrokken testengineers, het type van het testobject, meettemperaturen of aanvullende informatie, die van belang is voor beoordeling en analyse van de gegevens. Een nieuwe zoekfunctie helpt de engineers bij het vinden van bijvoorbeeld alle datarecords van een testobject op verschillende criteria, bijvoorbeeld 'vleugel x' met voorbelasting '1kN'. Deze 'explorer' voor meetgegevens maakt het bovendien mogelijk om datarecords en hun testparameters duidelijk te rangschikken voor presentaties en browsing.

De catman® 5.0 software is geschikt voor TEDS-technologie. TEDS staat voor Transducer Electronic Data Sheet, waarmee de specificaties van sensoren en meetopnemers in de sensoren en opnemers zelf opgeslagen kunnen worden. De catman-software laadt automatisch alle gegevens van de opnemers, die met TEDS zijn uitgerust. Daardoor herkent het meetsysteem alle gebruikte opnemers en sensoren automatisch en kunnen meetopstellingen en de meetversterker snel en zonder fouten geconfigureerd worden. De sensordatabase in catman 5.0 omvat niet alleen HBM-opnemers, maar kan ook eenvoudig aangevuld worden met klantspecifieke opnemers. Ook ondersteunt catman sensoren met meerpunts- en polinomen karakteristieken. De sensordatabase controleert ook automatisch of de met de meetversterker verbonden sensoren nog binnen de calibratietermijn vallen.

Tenslotte heeft catman® 5.0 nog een aantal nieuwe mathematische functies zoals bijvoorbeeld de eleminatie van onwaarschijnlijke meetwaarden en de optie om de data in ASAM-ODS format op te slaan.

Een gratis demoversie van catman® 5.0 is beschikbaar via www.hbm.com


---

Meer informatie over HBM is te vinden op www.hbm.com. U kunt ook contact opnemen met Peter van Spaandonk, telefoon: (0031) 0344-673434 of per e-mail: info@bnl.hbm.com.

Over HBM
Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) is al vijftig jaar lang één van de toonaangevende aanbieders van weeg-, meet- en testapparatuur. HBM levert complete oplossingen van sensor tot software- voor zowel industriële als laboratoriumtoepassingen. De apparatuur wordt onder meer gebruikt door onderzoeksinstituten, in de automotive-, metaal- en procesindustrie, de machine-, vliegtuig- en scheepsbouw, in de offshore en de agrarische sector. HBM biedt werk aan 1.500 mensen. Het hoofdkantoor van HBM is gevestigd in Darmstadt. De R&D- en productievestigingen bevinden zich in Darmstadt, Marlborough (VS) en Suzhou (China). Daarnaast heeft HBM 24 eigen vestigingen in Europa, Amerika en Azië en verkooppartners in nog eens 40 landen. HBM is een volledige dochter van Spectris plc, dat zich volledig heeft toegelegd op elektronische test- en meetapparatuur.