Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 14 juli 2005 C055

Bekendheid Nijmegen als oudste stad van Nederland groeit

Eén op de drie Nederlanders weet dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is. Dat blijkt uit een tussenmeting naar de bekendheid van Nijmegen. Eind vorig jaar wist niet meer dan 12 procent van de Nederlanders dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is. Nijmegen blijft overigens vooral bekend als Vierdaagsestad.

De gemeente Nijmegen heeft dit onderzoek laten uitvoeren om het effect van de viering van het 2000 jarig bestaan te meten. Mede door de vele activiteiten rondom dit jubileum blijkt de media-aandacht sterk toegenomen. Als gevolg daarvan blijkt nu de helft van alle Nederlanders de laatste tijd wel iets over Nijmegen te hebben gezien, gehoord of gelezen. Dat is aanmerkelijk meer dan eind vorig jaar, toen niet meer dan 20 procent van de Nederlanders Nijmegen uit de media kende.

Het blijkt ook dat één op de vier Nederlanders weet dat Nijmegen dit jaar haar 2000-jarig bestaan viert. Vier op de tien Nederlanders zijn min of meer bekend met dit jubileum.

Op de open vraag wat volgens de geïnterviewden de oudste stad van Nederland is, noemt nu 32 procent spontaan Nijmegen. Een half jaar geleden dacht bijna 30 procent nog dat Amsterdam de oudste stad was. Nu denkt nog maar 19 procent dat.

Nijmegen dankt haar bekendheid overigens voor het grootste deel aan de Vierdaagse. Bij deze aan de vooravond van de Vierdaagse gehouden tussenmeting blijkt 31 procent van de ondervraagden bij het noemen van Nijmegen als eerste aan de Vierdaagse te denken. Ook de ligging aan de Waal en het gezellige karakter van de stad worden veel als eerste associatie met Nijmegen genoemd.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 024-3292380