ChristenUnie


Nieuwe brochure over biometrie, nummeridentificatie en chips woensdag 13 juli 2005 - 14:07

Op donderdag 14 juli 2005 zal de Hoogeveense publicist Jaap Spaans het eerste exemplaar van zijn nieuwe brochure:

Identificatie. De invloed van moderne identificatiesystemen als biometrie, nummeridentificatie en chips op ons leven

uitreiken aan Arie Slob, lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie. Slob is zeer betrokken bij het onderwerp en schreef voor de ChristenUnie onlangs een belangrijke notitie over de RFID-chip. De uitreiking zal plaats vinden in de stationsrestauratie van Hoogeveen.

In de toekomst zal iedere burger te maken krijgen met nummeridentificatie, biometrie en chiptechnologie. Paspoorten zullen worden voorzien van een chip met een biometrisch kenmerk. Implantatie van chips bij mensen is geen fictie meer, maar realiteit. Criminaliteit en terreurdreiging jagen de ontwikkeling verder aan. Overzichtelijk en toegankelijk legt Jaap Spaans uit wat ons op dit gebied allemaal te wachten staat. Hij plaatst de vele voordelen tegenover de nadelen. Tevens legt hij uit waarom we als mens meetbaar en volgbaar dreigen te worden en wat er gebeurt met al de informatie die wordt verzameld en opgeslagen. Centraal staat bij hem de vraag of we in dit land wel voldoende stil staan bij de ethische en levensbeschouwelijke aspecten van deze ontwikkeling.

Begin 2005 correspondeerde Spaans met (oud)minister Th.C. de Graaf over de mogelijkheid om in toekomstige wetgeving over biometrie en chipimplantatie ontheffingsmogelijkheden op te nemen voor gewetensbezwaarden. In een vier paginas tellend antwoord gaf de minister toen aan, dat in de nieuwe Paspoortwet geen ruimte zal komen voor ontheffing voor gewetensbezwaarden.

IDENTIFICATIE
ISBN 90-802212-6-0 Prijs 4,75
Uitgave :Jaap Spaans Publicist
Distributie :Johannes Multimedia
Drukwerk :Recom Tiendeveen
http://www.jaapspaans.nl/
Vanaf 1 augustus te koop bij de boekhandel

Zie ook:

* Netwerk: de robotman

* Tros Online: Arie Slob over RFID-chips

* ChristenUnie trekt met notitie over kansen en gevaren toepassingen chips aan bel

---