Ingezonden persbericht


Persbericht van de Universiteit Utrecht

14 juli 2005

Opnieuw flinke groei Bèta-aanmeldingen

De aanmeldingen voor de bacheloropleidingen van de Bètafaculteit van de Universiteit Utrecht liggen met 522 8,5% hoger dan in 2004. Deze groei komt bovenop de stijging in 2004 van het aantal eerstejaars met 15%. De Universiteit Utrecht doorbreekt met deze stijgingen de dalende trend in de belangstelling voor bètavakken die in Nederland plaatsvindt. Van alle belangstellenden voor een bètastudie bij een algemene universiteiten heeft 20% zich in Utrecht aangemeld.

Mr. Yvonne van Rooy, voorzitter van het college van bestuur, is verheugd over de stijging: "Dit betekent dat we met onze initiatieven om onderwijs en onderzoek in de bètarichting te stimuleren op de goede weg zitten. Daarbij denk ik aan drie zaken: het Junior College, ons vernieuwende bèta-onderwijs met een breed in te vullen maar samenhangend bètapakket via majors en minors, en de Utrecht School of Applied Science.'

Junior College Utrecht
Het in 2004 gestarte Junior College Utrecht is een uniek tweejarig onderwijsprogramma voor ambitieuze leerlingen uit 5 vwo met een bovengemiddelde interesse in bètavakken. De scholieren krijgen twee dagen per week les in de bètavakken op de campus van de universiteit. Het JCU functioneert als een expertise- en ontwikkelcentrum ter verbetering van de aansluiting van het vwo-onderwijs op het universitaire onderwijs en speelt een belangrijke rol in de landelijke vernieuwing van het bètaonderwijs.

Keuzemogelijkheden
Aantrekkelijk voor de studenten in Utrecht is dat ze in hun studie kunnen kiezen uit het brede aanbod aan majors en minors binnen de Bètafaculteit. Afstuderen kan bovendien in drie richtingen: gericht op een baan in het onderzoek, in de communicatie & educatie, of in science & business. Dit geeft studenten de ruimte om een studie op maat te voltooien.

Utrecht School of Applied Science
Daarnaast begon de universiteit in 2004 met de Utrecht School of Applied Science (USAS), samen met de Verenigde Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). Dit initiatief werd ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken via een Casimir-subsidie en het Platform Bèta Techniek. In de USAS zijn masteropleidingen ontwikkeld die zijn afgestemd op de behoeften vanuit het bedrijfsleven. Ook zijn er promotietrajecten ontwikkeld op het snijvlak van fundamenteel onderzoek en toepassingen voor werknemers van ondernemingen.

Grootste faculteit van Nederland
De Bètafaculteit van de Universiteit Utrecht is recent ontstaan uit een fusie van de faculteiten Biologie, Farmacie, Natuur- en Sterrekunde, Scheikunde en Wiskunde & Informatica. Het is de grootste faculteit in de Natuurwetenschappen in Nederland, met ruim 1600 fte staf, 3.500 studenten, een output van ruim 2.000 wetenschappelijke publicaties per jaar en 115 promoties.

Meer informatie
Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 2532501, email L.P.M.Koks@uu.nl