Gemeente Rotterdam

Nr. 120
14 juli 2005

Nieuwe OK-punten van Stadstoezicht

Dertien veilige havens bieden eerste opvangplaats bij geweld op straat

Op vrijdag 15 juli worden dertien locaties van Stadstoezicht officieel als OK(é)-punt in gebruik genomen. Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) onthult om 14.00 uur het OK-bord in de parkeergarage Erasmusbrug aan het Willemsplein 2 in Rotterdam. De garage is hiermee herkenbaar als OK-punt. OK-punten bieden een eerste opvangplaats voor mensen die slachtoffer of getuige zijn van geweld op straat, of die zich bedreigd voelen.

De dertien locaties van Stadstoezicht dienen met de officiële toetreding tot het netwerk van OK-punten, als eerste opvangpunt bij geweld op straat. Het gaat om vier parkeergarages en negen wijkposten die het OK-keurmerk van de Stichting Meld Geweld hebben ontvangen. Bij de OK-punten worden maatregelen genomen die in een bedreigende situatie nodig zijn. Dit kan variëren van het bellen van een partner of het bestellen van een taxi, tot het inschakelen van de politie door middel van een unieke code. Elk OK-punt heeft een unieke OK-code toegewezen gekregen, die bekend is bij de meldkamer van de Politie Regio Rijnmond. Dit maakt bij ernstige situaties snel ingrijpen door de politie mogelijk.

Stadstoezicht levert met de OK-punten een belangrijke bijdrage aan de omslag van een cultuur van afzijdigheid naar een cultuur van betrokkenheid bij geweld op straat. Ook geeft Stadstoezicht hiermee een statement. "Wij zijn tegen geweld op straat en doen er iets aan!"

In totaal hebben 24 medewerkers van Stadstoezicht de speciaal voor dit doel ontwikkelde training gevolgd en met succes afgerond. Hiervoor hebben ze een OK-certificaat ontvangen. Tijdens de training leren de cursisten onder andere hoe je met een slachtoffer moet omgaan en hoe een slachtoffer zich voelt. Deze eerste opvang is essentieel voor de voortgang van het verwerkingsproces van het slachtoffer.

In totaal zijn in Rotterdam nu ruim 100 OK-punten die zich op diverse centrale plekken in de stad bevinden, zoals horecagelegenheden, onderwijsinstellingen, gemeentelijke gebouwen en parkeergarages.

noot voor de redactie/